Jussi Makkonen (sellisti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sellisti Jussi Makkosta. Muista samannimisistä henkilöistä katso Jussi Makkonen (täsmennyssivu).
Jussi Makkonen

Jussi Makkonen (s. 1979 Lieksalähde?) on sellotaiteilija ja diplomisellisti.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jussi Makkonen aloitti sellonsoiton 7–vuotiaana Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa Lieksassa. Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen hänet valittiin 1993 ja 1996 hän aloitti yliopisto-opinnot Sibelius-Akatemiassa professori Martti Rousin johdolla. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2005. Mestarikursseilla häntä ovat ohjanneet mm. professorit Arto Noras, Erkki Rautio ja Frans Helmersson.

Voitettuaan Eurovision nuorten solistien kilpailun Suomen karsinnan vuonna 1996 Jussi Makkonen on ollut kysytty esiintyjä niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuosina 1996-1998 Makkonen toimi EU:n nuoriso-orkesterin ja Gustav Mahler –orkesterien jäsenenä.

Jussi Makkonen muutti takaisin synnyinseuduilleen Pielisen Karjalaan syksyllä 2018 ja asuu nykyään Nurmeksessa.

Konsertit, levytykset ja palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 levy-yhtiö Naxos julkaisi Makkosen Sibelius –levyn kansainväliseen levitykseen, jonka jälkeen hän on esittänyt Sibeliusta sadoille tuhansille kuulijoille konserteissaan Suomessa, Hongkongissa, Filippiineillä, Indonesiassa, Vietnamissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Virossa, Romaniassa, Moldovassa, Kreikassa, Italiassa, Tanskassa, Saksassa, Belgiassa, Norjassa, Unkarissa, Itävallassa Meksikossa, Ruotsissa ja Turkissa. Makkosen kiertueet on uutisoitu näyttävästi niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, ja hän on esiintynyt monien tv- ja radioasemien musiikkiohjelmissa Suomessa, Yhdysvalloissa, Indonesiassa, Vietnamissa, Filippiineillä ja Romaniassa.

Makkonen on konsertoinut Suomessa ja ulkomailla useiden suomalaisten eturivin pianistien kanssa, kuten Folke Gräsbeck, Risto Lauriala, Ville Matvejeff, Violeta Petrova, Terhi Dostal, Esa Ylönen, Kalle Toivio, Ruusamari Teppo ja Rait Karm. Vuodesta 2013 alkaen hän on tehnyt säännöllisesti yhteistyötä pianotaiteilija Nazig Azezianin kanssa.

Makkosen Konserttikeskukselle käsikirjoittamat ja ideoimat tarinalliset Sibelius- ja Merikanto –konsertit tavoittivat vuosien 2010–2017 aikana yli puoli miljoonaa koululaista eri puolilla Suomea pidetyissä konserteissa.[1]

Tammikuussa 2015 julkaistiin Sibelius -aiheinen Soiva metsä – lasten kuvakirja, jonka kuvitti ja kirjoitti Katri Kirkkopelto. Kirjan mukana olevalla äänitteellä Jussi Makkonen tulkitsee Sibeliusta yhdessä pianisti Nazig Azezianin kanssa.[2] Kirjan mukana oleva cd-levy äänitettiin Ainolassa ja levylle myönnettiin kultalevy vuonna 2015 ensimmäisenä suomalaisena klassisena sello-piano levynä ja oli myös ehdolla vuoden 2016 Emma-gaalassa vuoden lastenalbumiksi. Kirja ja levy jaettiin kaikkiin Suomen alakouluihin keväällä 2015 opetusministeriön tuella. Elokuussa 2017 Makkonen vastaanotti pianisti Nazig Azezianin kanssa Soiva metsä -levystään platinalevyn ensimmäisenä suomalaisena kamarimusiikkilevynä.[3] Helmikuussa 2018 julkaistiin Zacharias Topeliuksen näytelmään pohjautuva Lintu Sininen -lasten kuvakirja, jossa tarinan uudelleen kertoi ja kuvitti Katri Kirkkopelto. Kirjan mukana olevalla levyllä sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian tulkitsevat Jonne Valtosen heitä varten säveltämän Lintu Sininen -teoksen kapellimestari James Lowen johtaman Vaasan kaupunginorkesterin solisteina.

Makkonen kuvasi pianisti Nazig Azezianin kanssa kesällä 2014 kaksi Sibelius-aiheista musiikkivideota Pohjois-Karjalassa, joiden tematiikka nousee Sibeliuksen häämatkasta Pieliselle. Impromptu op. 5/5 –musiikkivideo julkaistiin syyskuussa 2014 ja on saavuttanut jo kymmeniä tuhansia katsojia Suomessa ja ulkomailla.lähde? Makkosen ja Azezianin Sibeliuksen kappaleeseen Nocturno op. 24 nro 8 kuvattu musiikkivideo julkaistiin lokakuussa 2016. Makkosen ja Azezianin musiikkivideo Oskar Merikannon kappaleeseen Merellä op. 47/4 kuvattiin Kotkan edustalla ja julkaistiin lokakuussa 2018.

Jussi Makkonen ideoi pianisti Nazig Azezianin kanssa multimediaa sisältävän Sibelius Inspiration -konserttikokonaisuuden, jonka ensi-ilta oli Yhdysvalloissa New Orleansissa Orpheum- teatterissa syyskuussa 2015. Suomen ensi-ilta pidettiin Espoon Sellosalissa tammikuussa 2016. Sellosalissa pidetystä konsertista julkaistiin DVD ja Blue-ray huhtikuussa 2017. Taltioinnit sisältävät multimediakonsertin lisäksi musiikkivideoita, haastatteluja ja dokumentteja vuosilta 2012–2016. Sibelius Inspiration – konsertin multimedia on toteutettu yhteistyössä amerikkalaisen ohjaaja ja kuvaaja Aira Vehaskarin (Blooming Rock Oy) kanssa. Konserttikokonaisuudessa on mukana myös muita visuaalisia elementtejä: suomalainen muotisuunnittelija Mert Otsamo toteutti esiintyjien asut innoituksenaan konsertin luontoaiheiset videot. Sibelius Inspiration – multimediakonserttia on esitetty Suomessa jo yli 100 kertaa, ja vuodesta 2017 alkaen konsertti on nähty muun muassa Ruotsissa, Romaniassa, Unkarissa, Yhdysvalloissa ja Meksikossa.

Jussi Makkonen johti vuosina 2008–2015 Pielinen soi -festivaalia yhdessä veljensä, sellotaiteilija Matti Makkosen kanssa. Vuonna 2015 Jussi Makkonen oli perustamassa Monola-seuraa, jonka ensimmäisenä konkreettisena toimenpiteenä oli Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkakohteen, Pielisen rannalla sijaitsevan Monolan aitan kunnostaminen kulttuuri- ja matkailukäyttöön. Eduskunnan puhemies Maria Lohela avasi Leader-hankkeena kunnostetun Monolan aitan ensimmäistä kertaa järjestetyllä Monola-juhlaviikolla Lieksassa heinäkuussa 2017. Monolan aitan kunnostamisen Leader-hankkeena mahdollistivat Jussi Makkosen omarahoitusosuudeksi lahjoittamat levy- ja konserttituotot. Jussi Makkonen on toiminut Monola-seuran varapuheenjohtajana sen perustamisesta lähtien. Makkonen toimii Lieksassa ja muualla Pielisen-Karjalassa vuosittain järjestettävän Monola-juhlaviikon taiteellisena johtajana.

Jussi Makkonen on levyttänyt kamarimusiikkia muun muassa sopraano Johanna Rusanen-Kartanon ja baritoni Esa Ruuttusen kanssa. 
Vuonna 2013 julkaistiin urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen Joulun legenda –levy, jolla esiintyy vierailevina taiteilijoina sellisti Jussi Makkosen lisäksi myös sopraano Karita Mattila. Tammikuussa 2015 julkaistiin Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuoden levy, jolla esiintyvät Jussi Makkosen lisäksi myös pianisti Nazig Azezian, baritoni Esa Ruuttunen, mezzosopraano Annastiina Tahkola ja viulisti Susanna Mieskonen-Makkonen.[4]

Jussi Makkosen taiteellista työtä ovat tukeneet muun muassa OKO-pankki, Suomen Kulttuurirahasto sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Hämeenlinnan Sibelius-seura myönsi Jussi Makkoselle Sibelius-syntymäkotimitalin vuonna 2014 hänen ansioistaan Sibeliuksen musiikin esittäjänä. Kalevala Korun kulttuurisäätiö myönsi Makkoselle elokuussa 2015 ja Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö huhtikuussa 2017 tunnustuspalkinnon merkittävästä työstään suomalaisen kulttuurin hyväksi. Marraskuussa 2018 Makkonen vastaanotti Pohjois-Karjalan paikallislehdistön maakunta-Antin paikalliskulttuurin hyväksi tekemästään työstä. Maaliskuussa 2019 Jussi Makkonen vastaanotti pianisti Nazig Azezianin kanssa Konserttikeskuksen Inkku-palkinnon lastenkulttuurin eteen tekemästään työstä ja lokakuussa 2019 Makkonen ja Azezian vastaanottivat yhdysvaltalaisen Finlandia Foundation National -järjestön Award of Excellence -palkinnon ansioistaan suomalaisen taidemusiikin ja erityisesti Sibeliuksen musiikin tunnetuksi tekemisestä Yhdysvalloissa.

Jussi Makkonen soittaa Henry Jay –selloa vuodelta 1757.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Makkosen perheyhtye: Olkihimmeli (2000)
 • J.Makkonen & Rait Karm piano: Masterpieces for cello (2006)
 • J.Makkonen & Rait Karm piano: Sibelius. Orginal works and arragments for piano and cello (2008).
 • Johanna Rusanen-Kartano sopraano, Jussi Makkonen sello, Rait Karm, piano, Anna-Liisa Bezrodny viulu, Sami Junnonen huilu: Yö meren rannalla (2008)
 • Laura Pyrrö sopraano, Liisa Makkonen viulu, Jussi Makkonen sello, Rait Karm piano: Jos olet mun (2010)
 • Esa Ruuttunen baritoni, Seeli Toivio sello, Jussi Makkonen sello, Ulla Lampela sello, Matti Makkonen sello: Matkavirsiä (2010)
 • Esa Ruuttunen baritoni, Jussi Makkonen sello, Ulla Lampela sello, Iida-Vilhelmiina Laine sello, Matti Makkonen sello: Kaunis synnyinmaamme (2013)
 • Esa Ruuttunen baritoni, Jussi Makkonen sello, Ulla Lampela sello, Iida-Vilhelmiina Laine sello, Matti Makkonen sello: Mökit nukkuu lumiset (2013)
 • Kalevi Kiviniemi urut, Karita Mattila sopraano, Matti Salminen basso, Jorma Hynninen, baritoni, Jussi Makkonen sello: Joulun legenda (2013)
 • Jussi Makkonen sello, Ulla Lampela sello, Iida-Vilhelmiina Laine sello, Matti Makkonen sello: Cello Spirituals (2014)
 • Nazig Azezian piano, Jussi Makkonen sello, Annastiina Tahkola mezzosopraano, Esa Ruuttunen baritoni, Susanna Mieskonen-Makkonen viulu: Jean Sibelius (2015)
 • Jussi Makkonen sello, Nazig Azezian piano: Soiva metsä (2015)
 • Jussi Makkonen sello, Nazig Azezian piano: Sibelius Inspiration (2017)
 • Jussi Makkonen, sello, Nazig Azezian piano, Vaasan kaupunginorkesteri: Lintu Sininen (2019)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sibelius tutuksi sellon ja tarinan avulla, Keskipohjanmaa kp24 8.5.2015. Viitattu 11.1.2016.
 2. Ainutlaatuinen lastenkirja Sibeliuksesta, Lasten keskus, päiväyksetön. Viitattu 11.1.2016.
 3. Sellisti Jussi Makkonen on soittanut Sibeliusta yli 500 000 koululaiselle:” Lapset ovat lahjomaton yleisö” yle.fi. Viitattu 20.12.2017.
 4. Eskola, Kare: Hyvä Sibelius-projekti, kelvoton Sibelius-levy, Yle Klassinen 13.02.2015. Viitattu 11.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]