Juri Kasparjan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juri Dmitrijevitš Kasparjan (Ю́рий Дми́триевич Каспаря́н, s. 24. kesäkuuta 1963 Simferopol, Ukrainan SNT) on venäläinen kitaristi, joka tuli tunnetuksi neuvostoliittolaisen rockyhtye Kinon jäsenenä. Kasparjan oli myös merkittävässä osassa 1980–luvun Leningradissa vaikuttaneessa virallisen neuvostojärjestelmän ulkopuolisessa vaihtoehtokulttuurissa.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasparjan syntyi Simferopolissa Krimillä, jossa hänen äitinsä biologi Irina Solomonovitš Guslits oli par'aikaa lomailemassa. Isä Dmitri Kasparjan oli Neuvostoliitossa tunnettu hyönteistieteilijä. Kasparjan on armenialainen nimi ja Irina oli juutalaissyntyinen. Kasparjan kasvoi perheen kotikaupungissa Leningradissa.

Vuosina 1970–1977 Kasparjan opiskeli lasten musiikkikoulussa sellonsoittoa, mutta siirtyi länsimaisen rockin vaikutuksesta kitaransoittoon. Vuonna 1983 hän tapasi Viktor Tsoin, josta tuli hänen läheisin yhteistyökumppaninsa ja ystävänsä. Kasparjanista tuli perustetun uuden aallon yhtyeen Kinon soolokitaristi. Vuodesta 1985 alkaen uuden vuosikymmenen alkuun asti Kasparjan osallistui Sergei Kurjohinin Popmekaniikka-musiikkikollektiivin (Поп-механика) konsertteihin ja äänitteisiin (ml. elokuvamusiikki).

Vuosina 1986–1989 hän tutustui Johanna Stingray'hin, josta tuli merkittävä neuvostorockin ja neuvostoliittolaisen popkulttuurin välittäjä länsimaihin. Kasparjan, Tsoi ja Boris Grebenštšikov vierailivat Stingray'n omalla albumilla. Marraskuun 2. päivänä 1987 Kasparjan avioitui Stingrayn kanssa. Avioliitto päättyi 1991. Kasparjan kierteli 1980–luvun lopulla ns. kinomanian aikaan neuvostotasavalloissa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Viktor Tsoi sai surmansa auto-onnettomuudessa Latviassa 15. elokuuta 1990. Samana syksynä Kasparjan otti vastaan ortodoksikasteen ja samalla nimen Georgij, jota käyttää edelleen pseudonimenä. Samoihin aikoihin Kasparjan upposi esoteerisiin ja filosofisiin kysymyksiin. Kasparjan osallistui uuden Venäjän aikana erilaisiin vaihtoehtomusiikkiprojekteihin.

Kasparjan avioitui 2. maaliskuuta 2004 Natalia Nikolajevna Nazarovan kanssa.