Juoksutusmaha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juoksutusmaha (lat. abomasum) on märehtijöiden mahan viimeinen osa. Se vastaa yksimahaisten eläinten mahalaukkua ja lintujen rauhasmahaa. Juoksutusmahassa on samanlaista entsyymitoimintaa kuin yksimahaistenkin mahalaukussa, mutta sen toiminta ravinnonsaannin kannalta on vähäisempi, koska märehtijöiden pääasialliset ravintoaineet, haihtuvat rasvahapot, muodostuvat pötsissä.

Juoksutusmaha sijaitsee vatsaontelon alaosassa pötsin oikealla puolella. Rehumassa tulee sinne satakerrasta eli lehtimahasta.

Juoksutusmahasta alkaa ohutsuoli. Tunnetuin juoksutusmahan sairaus on juoksutusmahan laajentuma ja kiertymä. Sen syy ei ole täysin selvillä, mutta se ilmenee useimmiten poikimisen jälkeen, kun ruokintaa aletaan lisääntyneen maidontuoton vuoksi lisätä. Juoksutusmahassa alkaa virhekäymisen seurauksena muodostua kaasua, joka nostaa mahan poimulle ylöspäin. Juoksutusmaha voidaan saada tyhjenemään ja paikoilleen kävelyttämällä lehmää tai kaatamalla se ja painelemalla mahaa. Vaiva uusiutuu helposti, koska kudos yleensä venyy ja jää tavallista veltommaksi. Leikkaushoidolla juoksutusmaha kiinnitetään vatsaontelon seinämään siten, että se ei enää pääse liikkumaan. Leikkaus voidaan yleensä tehdä navetassa. Muilla märehtijöillä juoksutusmahan kiertymät ovat erittäin harvinaisia. Juoksutusmahaan voi huonoissa kasvatusolosuhteissa muodostua mahahaava, joka vastaa ihmisen mahahaavaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]