Juoksumatto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juoksumatto

Juoksumatto on sisätiloihin tarkoitettu kuntoilulaite. On olemassa mekaanisia juoksumattoja, joissa juoksu tapahtuu ylämäkeen ja käyttäjän paino itse pyörittää mattoa. Ne on kuitenkin tarkoitettu lähinnä kävelyyn ja kevyeen hölkkään. Valtaosa juoksumatoista on sähkökäyttöisiä. Juoksumatossa käytetään joko DC- tai AC-moottoria: DC-moottori sopii kotikuntoiluun, kun taas AC-moottori soveltuu myös vaativaan ammattimaiseen käyttöön, kuten kuntosaleille.[1]

Juoksumattojen perustoimintoja ovat nopeuden säätö ja maton kaltevuuden muuttaminen. Tavallisimmat mittarit ovat ajan, matkan, sykkeen ja kalorinkulutuksen mittarit. Usein matoista löytyy myös valmiita juoksuohjelmia tai uusia voi itse ohjelmoida. Näissä ohjelmissa matto muuttelee juoksun kuluessa automaattisesti nopeutta ja kaltevuuskulmaa.lähde?

Juoksumattoa käyttävät monet kilpaurheilijat, ja se on yleistynyt myös tavallisilla kuntosaleilla ja kuntokeskuksissa. Juoksumatto on suhteellisen kallis ja tilaa vievä, joten kotikäytössä sitä ei monella kuntoilijalla ole; tosin nykyään on saatavissa niin kutsuttuja foldaway-malleja, jotka voi nostaa pystyasentoon.lähde?