Junge Freiheit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Junge Freiheit (JF, suom. Nuori vapaus) on saksalainen, politiikkaan ja kulttuuriin keskittynyt viikkolehti. Lehti on viralliselta linjaltaan konservatiivinen, mutta on kohdannut myös syytöksiä äärioikeistolaisuudesta muun muassa Saksan viranomaisten taholta. Sen levikki on noin 20 000 kappaletta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Junge Freiheitin perusti sen nykyinen päätoimittaja Dieter Stein Freiburg im Breisgaussa toukokuussa 1986. Alkujaan JF oli opiskelijoiden toimittama lehti, jota levitettiin pieninä painoksina yliopistolla.

Junge Freiheit on tunnettu uusoikeistolaisesta linjastaan. Saksan liittotasavallan sekä eräiden sen osavaltioiden perustuslainsuojavirastot ovat tarkkailleet lehteä äärioikeistolaisena ryhmittymänä ainakin vuodesta 1994, jolloin lehti ensimmäistä kertaa mainittiin Nordrhein-Westfalenin osavaltion perustuslainsuojaviraston vuosiraportissa. Saksan perustuslakituomioistuin päätti pitkän oikeusprosessin päätteeksi vuonna 2005, etteivät yksittäiset artikkelit riitä todisteeksi lehden julkaisulinjan perustuslainvastaisuudesta. Osalliset perustuslainsuojavirastot ovat ilmoittaneet jatkavansa lehden tarkkailua, mutta jättäneet sen pois äärioikeistolaisen toiminnan vuosiraporteistaan sittemmin.

Joulukuussa 1994 Junge Freiheitin painotiloihin Weimarissa iskettiin polttopulloin, tekijöitä ei saatu kiinni mutta tekijäksi ilmoittautui aiemmin tuntematon Revolutionäre Lesbenfrauengruppen und andere revolutionäre Gruppen (suom. Vallankumoukselliset lesbonaiset ja muut vallankumoukselliset ryhmät).[2][3] Iskut aiheuttivat noin 2,5 miljoonan D-markan vahingot, ja lehti siirtyi tämän johdosta ilmestymään Berliiniin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IVW: Tiedot vuodelta 2008, PDF (s. 145)
  2. Fahnder enttäuscht. Bei der Razzia in der linken Szene entkamen die „Feierabend-Terroristen" (Focus 25/1995, 19. kesäkuuta 1995). Viitattu 16. maaliskuuta 2009.
  3. Das große Schweigen im Blätterwald (Junge Freiheit 50/2004, 3. joulukuuta 2004) Viitattu 16. maaliskuuta 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]