Jumalat juhlivat öisin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jumalat juhlivat öisin
The Secret History
Alkuperäisteos
Kirjailija Donna Tartt
Kieli englanti
Genre jännitys
Kustantaja Alfred A. Knopf
Julkaistu 1992
Suomennos
Suomentaja Eeva Siikarla
Kansitaiteilija Liisa Holm
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1993
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 551
ISBN 951-0-18966-9
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Jumalat juhlivat öisin (The Secret History) on kirjailija Donna Tarttin vuonna 1992 ilmestynyt esikoisteos. Ilmestyttyään se oli 13 viikkoa Yhdysvaltojen bestseller-listalla. Se on käännetty 24 kielelle ja myynyt maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita. Eeva Siikarlan suomennos ilmestyi vuonna 1993.

Tartt myi jo 1990-luvulla elokuvaoikeudet esikoisromaaniinsa, mutta ohjaaja Alan Pakulan kuoltua 1998 tämän alkuunpanema elokuvahanke keskeytyi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan ensimmäisessä osassa tutustutaan Richard Papeniin, joka lähtee kotikaupungistaan Planosta opiskelemaan Vermontin Hampden Collegeen. Richard haluaisi opiskella kreikan kieltä mutta hänelle kerrotaan, että muinaiskreikan kurssi on täynnä, koska opettaja, Julian Morrow ottaa kursilleen vain viisi oppilasta. Richard ei kuitenkaan suostu antamaan periksi ja hän tustustuu kurssin muihin oppilaisiin. Tiivis ryhmä, johon kuuluu vanhat ystävykset Bunny ja Henry, kaksoset Camilla ja Charles sekä Francis, jotka kaikki tulevat rikkaista suvuista ja neuvovat hänelle miten päästä opettajan suosioon ja mukaan kurssille.

Syksy on leppoisa, alkoholin ja uusien ystävyyssuhteiden kyllästämä ja porukka viettää viikonloppuja Francisin maalaistalossa. Richard panee kyllä merkille, että jotain epätavallista saattaa olla tekeillä, mutta sivuuttaa asian olankohautuksella. Talviloman lähestyessä Richard ahdistuu, koska hän ei halua palata perheensä luokse Floridaan. Muut lähtevät joko sukulaistensa luokse tai Bunnyn ja Henryn tapauksessa Roomaan lomalle. Richard jää Hampdeniin talveksi, hankkii huonon asunnon ja jatkaa töitään eräälle kampuksen professorille. Talvi on pitkä ja kylmä, ja avun pyytämiseen liian ylpeä Richard sairastuu kehkokuumeeseen ja tuupertuu lopulta lämmittämättömän loukkonsa lattialle. Henry, joka on palannut Roomasta aikaisin, pelastaa hänen henkensä ja vie Richardin sairaalaan ja ottaa hänet lopputalveksi luokseen asumaan.

Talviloman jälkeen jokin on muuttunut. Välit tuntuvat kireiltä, Richard saa tietää, kuinka paljon rahaa Henry käytti todellisuudessa rutiköyhään Bunnyyn Rooman-reissulla, ja viimestään lentoliput Etelä-Amerikkaan herättävät hänen epäilyksensä. Henry kertoo koko tarinan. Syksyn aikana mytologiasta kiinnostuneet nuoret olivat yrittäneet ikivanhaa rituaalia, Bakkheiaa, Dionystistä hurmiota vaipuakseen hurmioon. Bunny jää kuitenkin viime hetkellä pois. Huumeisen harhaisessa ja hurmoksellisessa tilassa he vahingossa tappavat maanviljelijän. Bunny saa tietää asiasta ja hiillostaa muita ryhmäläisiä. Alun perin harmittomasta kiusoitelusta kasvaa vakava uhka. Richardkin on liian syvällä ryhmässä ja heidän salaisuuksissaan voidakseen perääntyä. Henry päättää vaientaa Bunnyn, jottei tämä livauta tietoa väärälle ihmiselle ja saata kaikkia heitä vankilaan. Muut nuoret yllättävät Bunnyn hänen kävelyllään ja työnätävät rotkoon. Yksinkertaista ja tehokasta.

Kirjan toinen osa kertoo Bunnyn kuoleman jälkeisestä ajasta. Myöhäinen lumi peittää ruumiin ja etsinnöistä syntyy valtakunnallinen uutinen. Myön FBI saapuu selvittämään hämärää tapausta, muttei päädy siihen tulokseen, että kuolema olisi murha. Bunny haudataan ja kaiken pitäisi olla hyvin. Bunny on viimeisinä päivinä lähettänyt kirjeen ryhmän opettajalle ja mentorille Julianille ja haudan takaa tuleva viesti osoittaa, että Henry murhasi maanviljelijän. Julian säikähtää ja lähtee pikaisesti kampukselta, hän ei tahdo sekaantua asiaan. Ryhmän asetelma on muuttunut ja mielenterveydet rakoilevat. Tilanne kärjistyy siihen, että pahasti alkoholisoitunut Charles pelkää Henryn saattavan hänetkin päiviltä ja ryntää hotelliin, jossa Camilla välttelee sairaalloisen mustasukkaista veljeään. Charles yrittää ampua Henryn, mutta osuu Richardiin. Henry ampuu itseään päähän lopettaen koko selkkauksen. Muut selviävät ja jatkavat elämiään ajautuen erilleen.

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Richard Papen: Kirjan kertoja ja päähenkilö. Floridan lähiöistä kotoisin oleva nuori mies, joka päätyy osaksi klikkiä.
 • Julian Morrow: Muinaiskreikan opettaja. Valikoi oppilaansa ja näkee vain heidän hyvät puolensa.
 • Henry Winter: Hyin älykäs, mutta hieman kylmä ja syrjäänvetäytvä kreikan kielen opiskelija. Johtaa ja pomottaa porukassa.
 • Edmund ”Bunny” Corcoran: Kreikan kielen kurssilainen, joka elää muiden siivellä. Osaa olla hyvin miellyttävä, mutta huonot puolet korostuvat mielenterveyden hajotessa.
 • Francis Abernathy: Kreikan kielen opiskelija. Miellyttävä, varakkaasta perheestä oleva lahjakas, mutta kunnianhimoton poika.
 • Charles Maucaulay: Kreikan kielen opiskelija, Camillan kaksonen.
 • Camilla Macaulay: Kreikan kielen kurssilainen, Charlesin kaksonen, rakastaa Henryä.
 • Judy Poovey: Richardin hieman pinnallinen naapuri, viettää huumehuuruista opiskelijaelämää ja lukee Philip K. Dickin kirjoja.
 • Tohtori Roland: Psykologi, jolla Richard on töissä.
 • Dick Spence: Julianin lähdettyä uusi kreikan kielen opettaja.[1]
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikot ja monet kirjailijat ovat kehuneet Donna Tartin esikoisteosta. John Grisham kehui teosta seuraavasti ”Millainen esikoisteos! Tämä tarina on joustavasti kirjoitettu, hauska, surullinen ja pelottava – sitä ei voi kerta kaikkiaan jättää kesken. Sitten Vuorovetten prinssin en ole nauttinut mistään kirjasta näin paljon.” John Grishamin lisäksi kirjaa on kehunut myös Ruth Rendell.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin. (The Secret History). WSOY, 1993. 951-643-475-4.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.