Jumalan valtio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jumalan valtio
De civitate Dei
Vuodelta 1470 peräisin oleva sivu Augustinuksen teoksesta Peruutuksia (Retractationes, II.69) sisältää Jumalan valtion jälkitarkastelua ja oikaisuja.
Vuodelta 1470 peräisin oleva sivu Augustinuksen teoksesta Peruutuksia (Retractationes, II.69) sisältää Jumalan valtion jälkitarkastelua ja oikaisuja.
Alkuperäisteos
Kirjailija Augustinus
Kieli latina
Genre teologia/filosofia
Julkaistu 413-426
Suomennos
Suomentaja Heikki Koskenniemi
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2003
Ulkoasu sidottu
ISBN 951-0-24309-4
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Jumalan valtio (lat. De civitate Dei, ”Jumalan kaupungista/valtiosta”, myös De civitate Dei contra paganos, ”Jumalan valtio pakanoita vastaan”) on kirkkoisä Augustinuksen tunnetuin teologinen ja filosofinen teos ja yksi länsimaisen kirjallisuuden merkkiteoksista. Se käsittelee Jumalaa, marttyyriutta, juutalaisia ja kristillistä filosofiaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos on kirjoitettu noin vuosien 413 ja 426 välillä. Augustinus kirjoitti sen selittääkseen kristinuskon suhdetta kilpaileviin uskontoihin ja filosofioihin sekä Rooman valtakunnan hallintoon, jonka kanssa kristinusko alkoi olla tiukasti sidoksissa. Teos kirjoitettiin suunnilleen samoihin aikoihin kun visigootit ryöstivät Rooman vuonna 410. Tapahtuma jätti roomalaiset šokkiin, ja osa ihmisistä syytti kristinuskon omaksumista ja vanhojen pakanallisten jumalten hylkäämistä tapahtumasta – sitä pidettiin vanhojen jumalten kostona. Augustinus kirjoitti teoksensa kristinuskon puolustuskirjoitukseksi. Hän haki lohdutusta Jumalan taivaan valtakunnasta maallisen kaupungin sijasta.

Jumalan valtion käsikirjoitus vuodelta 1483.

Vaikka kristinusko oli tuolloin jo julistettu valtakunnan viralliseksi uskonnoksi, Augustinus kirjoitti teoksensa enemmän hengelliseksi kuin poliittiseksi viestiksi. Hänen mielestään kristinuskon tulisi käsitellä mystistä, taivaallista Jerusalemin kaupunkia maallisen politiikan sijasta.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Augustinuksen kuvaus Jumalan valtiosta on seuraavanlainen: Jumalan valtio on hänelle niiden ihmisten joukko, jotka haluavat hylätä maalliset nautinnot ja jotka omistavat elämänsä kristillisten arvojen tavoittelemiselle. Näin se on suuressa ristiriidassa "Ihmisten kaupungin" kanssa, sillä jälkimmäinen koostuu ihmisistä, jotka ovat poistuneet Jumalan kaupungista.

Vaikka teema muodostaa teoksen rungon, Augustinus käsittelee laajalti myös eri filosofisia aiheita. Augustinus käsittelee laajalti muun muassa häntä edeltänyttä kreikkalaista filosofiaa, erityisesti platonilaisuutta. Hänen mukaansa juuri platonilaiset olivat edenneet filosofiassa pisimmälle, ja niin myös teologiset keskustelut tuli käydä ennen kaikkea heidän kanssaan. Tässä voidaan havaita Augustinuksen oma keski- tai uusplatonilainen tausta. Jumalan valtio vertautuu myös nimellään Platonin teokseen Valtio.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Augustinus: Jumalan valtio: Osa 1: (kirjat 1–10). Suomentanut Heikki Koskenniemi. Helsinki: WSOY, 2003. ISBN 951-0-24309-4.
  • Augustinus: Jumalan valtio XI kirja. De civitate Dei XI 1–34, Johdatus kristilliseen luomisuskoon ja kristinuskon historiaan, kääntänyt Valtteri Olli. BoD, 2019. ISBN 978952801924.
  • Augustinus: Jumalan valtio XII kirja. De civitate Dei XII 1–28, Ihmisen luonnon laatu ja luominen Ilmoituksen ja filosofioiden mukaan, kääntänyt latinasta Valtteri Olli. BoD, 2022. ISBN 978-952-80-6094-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkimuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:City of God (book)