Jumalan kaupunki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jumalan kaupunki
Cidade de Deus
Ohjaaja Fernando Meirelles
Kátia Lund
Käsikirjoittaja Paulo Lins
Bráulio Mantovani
Tuottaja Andrea Barata Ribeiro
Mauricio Andrade Ramos
Elisa Tolomelli
Säveltäjä Antônio Pinto e Ed Côrtez
Kuvaaja César Charlone
Leikkaaja Daniel Rezende
Tuotantosuunnittelija Tulé Peak
Pukusuunnittelija Bia Salgado
Inês Salgado
Pääosat Alexandre Rodrigues
Leandro Firmino
Phellipe Haagensen
Douglas Silva
Jonathan Haagensen
Matheus Nachtergaele
Seu Jorge
Valmistustiedot
Valmistusmaa Brasilia
Tuotantoyhtiö Videofilmes
Studio Canal
Wild Bunch
Levittäjä Miramax
Ensi-ilta 2002
Kesto 130 min
Alkuperäiskieli portugali
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Jumalan kaupunki (Cidade de Deus) on maailmanmaineeseen noussut brasilialainen elokuva. Jumalan kaupunki sai ensi-iltansa Brasiliassa vuonna 2002 ja muualla maailmassa 2003. Elokuva sai sekä kriitikoiden ylistykset että taloudellista menestystä. Se on menestynyt myös elokuvajuhlilla ympäri maailmaa, ja se sai neljä Oscar-ehdokkuutta vuonna 2004.

Vuonna 2016 Jumalan kaupunki äänestettiin BBC:n kyselyssä alkaneen vuosisadan 40 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[1] Vuonna 2018 BBC:n kansainvälinen asiantuntijaraati äänesti sen kaikkien aikojen 50 parhaan ei-englanninkielisen elokuvan joukkoon.[2]

Jumalan kaupunki perustuu riodejaneirolaisen professori Paulo Linsin kirjoittamaan, vuonna 1997 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin.

Elokuvan näyttelijät eivät Matheus Nachtergaelea ja Seu Jorgea lukuun ottamatta olleet koskaan aikaisemmin näytelleet. Suuri osa näyttelijöistä oli kotoisin Brasilian faveloista, osa jopa Rio de Janeiron Cidade de Deusin slummialueelta, josta elokuva kertoo. Näyttelijät löydettiin laajalti järjestettyjen koe-esiintymisten ansiosta.

Jumalan kaupunki alkaa 1960-luvun alusta, kun Rio de Janeiroon on juuri perustettu Cidade de Deusin asuinalue. Elokuva kertoo kahden favelassa asuvan pojan elämästä kahden vuosikymmenen ajalta: huumejengin johtajaksi kasvavasta Zé Pequenosta ja väkivaltaa kaihtavasta, valokuvaajan urasta ja sitä kautta favelasta pois pääsemisestä haaveilevasta Busca-pé:stä. Elämä Cidade de Deusissa on täynnä murhia ja rikollisuutta.

  1. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
  2. The 100 greatest foreign-language films BBC Culture. 30.10.2018. Viitattu 14.11.2018. (englanniksi)