Julkinen ostotarjous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Julkinen ostotarjous on kaikille pörssiyhtiön osakkeenomistajille suunnattu tarjous ostaa heidän osakkeensa tietyllä hinnalla. Yleensä ostotarjous koskee kaikkia kyseessä olevan julkisen osakeyhtiön osakkeita. Tarjous on yleensä voimassa 3-10 viikkoa.

Ostotarjouksen hyväksyminen on vapaaehtoista. Kieltäytyäkseen tarjouksesta osakkeenomistajan ei tarvitse tehdä mitään. Myöntyessään tarjoukseen on osakkeenomistajan ilmoitettava siitä ostotarjouksen tekijälle. Myös ostotarjouksen kohteena olevan julkisen osakeyhtiön hallitus esittää osakkeenomistajille oman suosituksensa ostotarjouksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Hallituksen on otettava arviota antaessaan huomioon yhtiön ja sen kaikkien osakkeenomistajien etu.

Jos ostotarjouksen tekijä saavuttaa ostollaan yli 90 prosenttia osakkeista, seuraa lunastusmenettely. Tällöin ostotarjouksen tekijä voi käyvästä hinnasta lunastaa myös muiden omistajien osakkeet.

Jos osakkeenomistajan omistus ylittää 30 prosenttia yhtiöstä, on tehtävä pakollinen ostotarjous kaikista osakkeista.

Myös vähemmistön omistava osakkeenomistaja voi vaatia osakkeiden lunastamista. Tällöin ostotarjouksen tekijän on ostettava tämä yleensä ulos.

Erimielisyydet lunastusoikeuksista ja -hinnoista käsitellään välimiesoikeudessa. Sinne jäsenet valitaan Keskuskauppakamarin lunastuslautakunnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat: Julkinen ostotarjous. Julkaistu 21.1.2014 Viitattu: 22.1.2014