Julius Civilis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rembrandt: Bataavien uskollisuudenvala. Maalauksen keskushenkilö on kruunupäinen Julius Civilis.

Gaius Julius Civilis oli bataaviylimys ja vuonna 69 syttyneen bataavien kapinan johtaja. Hänen perheensä oli saanut Rooman kansalaisuuden joko Augustuksen tai Caligulan hallituskaudella.

Civilis oli kahdesti vangittuna yllytyksestä kapinaan, ja hän selvisi täpärästi kuolemantuomiolta. Neron kuolemaa seuranneen sekasorron aikana Civilis nostatti bataavit kapinaan, ja hän sai liittolaisikseen myös useita naapuriheimoja. Kapinalliset ajoivat Reinin roomalaisjoukot pakosalle, kaappasivat 24 laivaa ja löivät Castra Veteraan sijoitetut kaksi legioonaa. Civiliksen voitot sytyttivät kapinan myös Galliassa, ja koko Rooman valtakunta oli uhattuna.

Rooman sisällissota kuitenkin päättyi, ja keisariksi noussut Vespasianus lähetti Quintus Petillius Cerialiksen johtaman armeijan kukistamaan kapinan. Civilis lyötiin nykyisen Trierin lähellä vuonna 71. Tappionsa jälkeen Civilis sopi rauhanehdoista Cerialiksen kanssa. Bataavit palasivat Rooman liittolaisiksi. Civiliksen myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa.

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.