Julia nuorempi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Julia nuorempi tai Vipsania Julia (19 eaa.28 jaa.) oli Augustuksen tyttären Julian ja Marcus Vipsanius Agrippan vanhin tytär. Julian, kuten hänen äitinsä ja sisarensa, kasvatus oli tiukkaa. Heidät opetettiin kehräämään ja kutomaan, ja heidän sosiaalinen elämänsä oli hyvin rajoitettua.

4 eaa. Julia meni naimisiin Lucius Aemilius Paulluksen kanssa, joka oli vuoden 1 jaa. konsuli yhdessä Julian veljen Gaius Caesarin kanssa. Paullus ja Julia olivat sukua keskenään, sillä molempien isoäiti oli Scribonia. Heillä oli ainakin tytär Aemilia Lepida, joka oli Claudiuksen kihlattu Julian karkotukseen asti. Myöhemmin hän meni naimisiin Marcus Junius Silanus Torquatuksen kanssa.

Julian äiti karkotettiin 2 eaa. aviorikosskandaalin vuoksi. 8 jaa. myös Juliaa syytettiin aviorikoksesta Decimus Junius Silanuksen kanssa. Julian karkottamiselle ei tiedetä tarkkaa syytä[1], mutta kyseessä saattoi olla poliittiset juonittelut. Julia karkotettiin Trimeruksen saarelle. Samaan aikaan Paullusta syytettiin salaliitosta Augustusta vastaan ja hänet teloitettiin, ja runoilija Ovidius karkotettiin Tomikseen, jossa hän kuoli vuosia myöhemmin. Silanus lähti omaehtoiseen maanpakoon ja palasi Roomaan Tiberiuksen valtakaudella. Julia synnytti saarella lapsen, joka Augustuksen käskystä jätettiin heitteille. Julia kuoli kaksikymmentä vuotta myöhemmin vuonna 28.

  • Marjorie Lightman, Benjamin Lightman: A to Z of ancient Greek and Roman women. Infobase Publishing, 2007. ISBN 9780816067107.
  1. Lightman, hakusana "Julia (7)"