Jules Rimet -pokaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäljennös pokaalista.

Jules Rimet -pokaali (ransk. Coupe Jules Rimet) toimi jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen voittajajoukkueelle myönnettynä pokaalina kisahistorian alusta aina vuoden 1970 kisoihin saakka.

Pokaalin suunnitteli ranskalainen kuvanveistäjä Abel Lafleur. Se on 35 senttimetriä korkea ja painaa 3,8 kilogrammaa. Se on tehty kullatusta hopeasta ja sen jalustassa on kultaiset laatat, joihin on kaiverrettu voittajamaiden nimet. Pokaalissa on kuvattu antiikin kreikkalainen voiton jumalatar Nike kannattelemassa kahdeksankulmaista maljaa.

Pokaali varastettiin vuonna 1983, eikä sitä ole löydetty.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningatar Elisabet II jakamassa palkintoa Englannin joukkueen kapteeni Bobby Moorelle vuonna 1966.

Pokaalin alkuperäinen nimi oli ”Victory”, mutta se tunnettiin yleisesti nimellä ”World Cup” tai ranskaksi ”Coupe du Monde”. Nykyisen nimensä se sai vuonna 1946 Jules Rimet’n, FIFAn puheenjohtajan kunniaksi – MM-kisat alkoivat vuonna 1929 Rimet’n toiminnan seurauksena.

Toisen maailmansodan aikana italialainen FIFAn varapuheenjohtaja Ottorino Barassi piilotteli pokaalia kenkälaatikossa sänkynsä alla piilossa saksalaisilta. Vuoden 1966 kisojen kynnyksellä se varastettiin, mutta Pickles-niminen koira löysi sen puistosta Lontoosta. Englannin jalkapalloliitto kuitenkin valmistutti salaa pokaalista kopion, jota oli määrä käyttää juhlissa. Vuonna 1997 kopio myytiin huutokaupassa, jossa FIFA osti pokaalin 245 000 punnalla ja pani sen näytteille Englannin jalkapallomuseoon Prestoniin.

Vuoden 1970 MM-kisoissa Meksikossa Brasilian jalkapallomaajoukkue voitti kolmannen maailmanmestaruutensa ja sai pokaalin tämän johdosta itselleen. Vuonna 1983 pokaali varastettiin Rio de Janeirosta ja se on yhä kateissa. Monet uskovat, että pokaali sulatettiin myytäväksi kultana. Brasilian jalkapalloliitto on valmistuttanut pokaalista itselleen kopion.

Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]