Juho Pakkanen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juho (Ivan) Pakkanen (1907 Aropakkasi, Skuoritsa, Inkeri – ?) oli inkeriläissyntyinen opettaja, puna-armeijan everstiluutnantti ja neuvostoliittolainen diplomaatti. Hän oleskeli Suomessa vuosina 1944–1949.

Pakkanen valmistui opettajaksi Hatsinan opettajaopistosta. Hän toimi sitten opettajana Skuoritsan työläisnuorisokoulussa ja jatkoi työn ohella opintojaan Herzenin pedagogisessa instituutissa. Sotavuosina Pakkanen yleni everstiluutnantiksi ja hän toimi Karjalan rintamalla puna-armeijan päähallinnon kuraattorina. Talvisodan aikana Pakkanen oli Kuusisen hallituksen alaisessa Suomen kansanarmeijassa suomalaisten sotavankien kuulustelijana. Hän toimi myös jatkosodan aikana suomalaisten sotavankien kuulustelijana ja värväsi Suomeen lähetettäviä tiedustelijoita.

Jatkosodan jälkeen Pakkanen oli Suomessa liittoutuneiden valvontakomissiota johtaneen Andrei Ždanovin neuvonantajana ja tulkkina. Hän oli Neuvostoliiton ulkoministerin Vjatšeslav Molotovin tulkkina Pariisin rauhanneuvotteluissa, joissa allekirjoitettiin vuonna 1947 Pariisin rauhansopimus. Sittemmin Pakkanen oli Neuvostoliiton Helsingin-lähetystössä 2. lähetystösihteerinä ja hän toimi Stalinin tulkkina YYA-sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa vuonna 1948.

Pakkanen erotettiin lähetystösihteerin virasta ja puolueesta liiallisen alkoholin käytön vuoksi. Hän toimi viimeksi vuodesta 1952 alkaen kääntäjänä Karelfintagin (Karjalan tiedotuslaitoksen) toimistossa ja käänsi suomen kielelle paitsi poliittista aineistoa myös useita neuvostoliittolaisia elokuvia. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]