Juhani Eskola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jyrki Altti Juhani Eskola (s. 26. huhtikuuta 1951 Helsinki)[1] toimi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajana vuoden 2018 loppuun asti. Hänen seuraajanaan pääjohtajana aloitti Markku Tervahauta.

THL:n pääjohtajan tehtävässä Eskola aloitti vuoden 2014 alussa Pekka Puskan seuraajana. Eskola on poliittisesti sitoutumaton.[2]

Aikaisemmin Eskola on toiminut muun muassa THL:n ylijohtajana.[3] Ylijohtajana Juhani Eskola vastasi terveyden suojelun toimialasta, johon kuuluvat muun muassa tartuntatautien torjunta ja rokotusohjelma. Ennen THL:ää hän on työskennellyt Kansanterveyslaitoksen ylijohtajana, lääketeollisuudessa kehitystehtävissä ranskalaisessa Aventis Pasteurissa sekä rokotetutkijana. Vuosina 1997–1998 Eskola toimi myös vierailevana professorina Lontoon Imperial Collegessa.

Lisäksi hänellä on ja on ollut lukuisia edustuksia erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisiä organisaatioissa, muun muassa Maailman terveysjärjestössä. Eskola on myös Alkon hallituksen jäsen.

Eskola on koulutukseltaan lääketieteen ja kirurgian tohtori (LKT) sekä yleislääketieteen, lastentautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paavilainen, Ulla (päätoim.): Kuka kukin on: Henkilötietoja nykypolven suomalaisista 2015, s. 107. Helsinki: Otava, 2014. ISBN 978-951-1-28228-0.
  2. Ilta-Sanomat: Yle: THL:n Pekka Puskan seuraajan nimi tiedossa
  3. YLE: Juhani Eskola nousemassa THL:n pääjohtajaksi
  4. Juhani Eskola Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 27.8.2018.