Juhana Perkki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Väinö Kaarlo Juhana Perkki (sukunimi vuoteen 1934 Berg; 25. lokakuuta 1915 Hiitola14. helmikuuta 2006 Helsinki) oli suomalainen majuri, kustannusjohtaja ja kirjallisuuden suomentaja. Hän suomensi myös Tenavat-sarjakuvaa.

Perkki pääsi ylioppilaaksi Helsingin suomalaisesta yhteiskoulusta 1934 ja kävi sitten Merisotakoulun merikadettikurssin 1936–1939. Talvisodan aikana hän oli Laatokalla sijainneen Rautaveräjän linnakkeen päällikkönä ja sodan loppuvaiheissa hän johti Mantsin saaren puolustusta komppanianpäällikkönä. Välirauhan aikana Perkki oli erään maalinnakkeen päällikkönä ja hän suoritti kenttätykistön kapteenikurssin 1941. Jatkosodan alussa Perkki toimi patteriston päällikkönä Kannaksella, Itä-Karjalassa ja viimeksi Syvärillä. Kesällä 1944 Perkki toimi Kenttätykistörykmentti 2:ssa patteristoupseerina ja patteriston komentajana osallistuen Laatokan Karjalassa käytyihin taisteluihin.

Sodan päätyttyä Perkki toimi 1944–1947 Turun Rannikkotykistörykmentissä Utön linnakkeen päällikkönä ja viimeksi hän oli toimistopäällikkönä Merivoimien esikunnassa. Hän erosi puolustusvoimain palveluksesta 1948 ja opiskeli Svenska Handelshögskolanissa valmistuen diplomiekonomiksi 1949. Perkki oli sitten vuodesta 1949 Helsingin Sanomia kustantavan Sanoma Osakeyhtiön palveluksessa ensin konttoripäällikkönä ja sitten kustannusjohtajana aina eläkkeelle jäämiseensä saakka 1977.

Perkki on kirjoittanut pakinoita sekä suomentanut kaunokirjallisuutta ja dekkareita. Tunnetuin Perkin suomentamista teoksista on William Goldingin romaani Kärpästen herra. Hän on myös suomentanut Charles M. Schulzin Tenavat-sarjakuvaa sekä Masi-sarjakuvaa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Perhealbumi. Viikkosanomat, Helsinki 1960 (nimimerkillä Johannes Mons)
  • Suomenlinna, Sveaborg - Viapori, toimituskunta: Pentti Silvast, Juhana Perkki ja Urho Myllyniemi. Rannikkotykistön upseeriyhdistys, Helsinki 1968

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]