Juhana I (Monaco)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juhana I, (1382 - 8. toukokuuta 1454) italiaksi Giovanni I oli Monacon hallitsijana kolme kertaa vuosina 1419-1441, vuoden 1395 yhdessä Ludvigin ja toisella kerralla vuodet 1419-1427. Kanssahallitsijansa Antonien kuoleman ja maksettuaan Ambroisen 1427 ulos, hän jatkoi yksinvaltiaana saaden siten roomalaisen ykkösen nimensä perään.

Juhanan isä oli Rainier II. Hän otti yhdessä isosetänsä Ludvigin kanssa Monacon haltuunsa genovalaisilta 1397. Valtakautensa aikana Juhana myi, otti jälleen haltuunsa ja valtasi Monacon linnoituksen useaan kertaan. Isänsä kuoleman jälkeen Juhana osti yhdessä setiensä Antonion ja Ambroisen kanssa Monacon sen silloiselta genovalaiselta omistajalta Yolande d'Aragonilta. Muutaman vuoden kuluttua hän osti loputkin ja antoi sedilleen hallittavaksi Mentonin ja Roquebrunen.

Vuosina 1421-1422 Juhana ryhtyi armeijoineen Firenzen ja Napolin palkkalistoille.

Juhana myi Monacon 12 000 livrellä genovalaiselle vallanpitäjälle Filippo Maria Viscontille 1429. Mutta kun tämä karkotettiin Genovasta pari vuotta myöhemmin sopimus peruttiin.

Milano valtasi Monacon lokakuussa 1436 genovalaissyntyisen amiraalin Biagio Assereton johdolla ja Juhana joutui Milanon ruhtinaan vangiksi yhdessä poikansa Catalanin kanssa.

Juhanan ollessa poissa Monacossa vallassa oli hänen vaimonsa Pomellina Fregoson. Hän onnistui pitämään puolensa Milanon ruhtinaan Ludwig von Piemontin piirityksessä, vaikka tämä uhkasi surmata vangittuna olleen Juhanan, jos Monacoa ei myytäisi hänelle.

Paljolti Pomellinan ansiosta Monaco sai 20. marraskuuta 1441 itsemääräämisoikeuden ja genovalaisten ylivalta kumottiin.

Vuonna 1448 Juhana tarjosi Monacoa vuotuista eläke-maksua vastaan ja pantiksi veloistaan Savoyn kreiville, mutta tämä kieltäytyi, koska pelkäsi sen johtavan mellakoihin. Juhana varasi itselleen ja jälkeläisilleen "ikuisen" perintöoikeuden Mentonin ja Roquebrunen linnoituksiin 19. joulukuuta 1448.

Juhana oli vuonna 1451 vararikon partaalla, joten hän myi Dauphin alueen Ranskan tulevalle kuninkaalle Ludvig XI:lle, mutta koska tällä ei ollut varaa maksaa, ei hän saanut aluetta haltuunsa koskaan.

Juhana kuoli 1454. Hänet haudattiin isänsä Rainier II:n viereen. Juhanan säätämä uusi perintöjärjestys mahdollisti Grimaldien vallan säilymisen Monacossa. Vastoin yleistä käytäntöä hän määräsi, että jos miespuolisia perillisiä ei ollut, perintö siirtyisi vanhimmalle tyttärelle sillä ehdolla, että tämän puoliso ottaa avioliitossa Grimaldien nimen ja tunnukset.

Juhanalla ja Pomellina Fregosolla oli ainakin kolme lasta:

  • Constance
  • Catalan, kruununperillinen
  • Bartholomew
Monaco Edeltäjä:
Rainier II
Monacon herra
tammikuu 13958. toukokuuta 1454
Seuraaja:
Catalan

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Monaco History (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  • Françoise de Bernardy, Princes of Monaco: the remarkable history of the Grimaldi family, ed. Barker, 1961