Judith Miller

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Judith Miller (s. 2. tammikuuta 1948 New York) on entinen yhdysvaltalaisen The New York Times -sanomalehden toimittaja. Hän on saanut Pulitzer-palkinnon.

Miller tuli tunnetuksi jutuistaan Irakin joukkotuhoaseista ennen vuoden 2003 sotaa. Merkittävä osa hänen jutuista The New York Timesissa osoittautui epätarkoiksi tai perättömiksi. Bushin hallinto käytti näitä juttuja sodan oikeuttamiseen.[1][2]

Miller sai kansainvälistä huomiota vuonna 2005, kun hän kieltäytyi paljastamasta lähdettään ja tuomittiin 18 kuukaudeksi vankeuteen. Hän ei suostunut todistamaan oikeudessa siitä, kuka kertoi hänelle entisen Yhdysvaltain suurlähettilään Joseph Wilsonin vaimon Valerie Plamen aseman keskustiedustelupalvelu CIA:n työntekijänä. Eräiden CIA:n työntekijöiden henkilöllisyyden paljastaminen on Yhdysvaltain lakien mukaan rikos, kun paljastajana on virkamies, joka on saanut henkilöllisyyden tietoonsa työnsä kautta.

Miller aloitti vankeusrangaistuksen kärsimisen heinäkuussa 2005 ja vapautui lokakuussa 2005, kun hän luovutti syyttäjälle muistiinpanonsa ja paljasti, että hänen tietolähteensä oli ollut varapresidentti Dick Cheneyn kansliapäällikkö Lewis 'Scooter' Libby.

Marraskuussa 2005 Miller erosi tai erotettiin New York Timesin palveluksesta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.salon.com/2010/12/30/judy_miller_newsmax/
  2. http://www.slate.com/articles/news_and_politics/press_box/2003/05/reassessing_miller.html