Judith Haspel

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Judith Deutsch-Haspel (18. elokuuta 1918 Wien20. marraskuuta 2004 Herzliya) oli itävaltalainen uimari. Hän oli 1930-luvun menestyksekkäimpiä naisuimareita Itävallassa. Hänen uimauransa Itävallassa päättyi, kun hän kieltäytyi kilpailemasta vuoden 1936 kesäolympialaisissa.

Juutalaisena lapsena Deutschilta evättiin osallistuminen useimpiin itävaltalaisiin urheiluseuroihin. Hän alkoi kilpailla SC Hakoah Wienin, juutalaisen urheiluseuran, riveissä. Deutsch osoittautui hyvin taitavaksi uimariksi, ja vuonna 1935 hänellä oli jo hallussaan jokainen vapaauinnin keskimatkan sekä pitkän matkan ennätys Itävallassa. Samana vuonna hänet valittiin Itävallan parhaaksi naisurheilijaksi ja edustamaan maataan vuoden 1936 kesäolympialaisiin Berliiniin.

Deutsch ei kuitenkaan suostunut osallistumaan Berliinin olympialaisiin. Yhdessä Ruth Langerin ja Lucie Goldnerin kanssa hän jättäytyi kisoista pois Natsi-Saksan juutalaisvainojen vuoksi. Poisjättäytyminen suututti Itävallan urheiluviranomaisia, ja Deutsch asetettiin kilpailukieltoon. Deutsch muutti Palestiinan, ja edusti siitä lähtien Israelia. Itävallan urheiluviranomaiset poistivat tästä suivaantuneina kaikki Deutschin ennätykset uintitilastoista.

Vuonna 1995 Itävallan parlamentti esitti anteeksipyynnön Deutschille ja poistatutti Deutschia vastaan tehdyt sanktiot. Vuoden 2004 dokumentissa Muistoja uima-altaalta ("Watermarks"), joka kertoo SC Hakoah Wienin naisuimajoukkueesta, Haspel muistelee uimauraansa. Dokumentin ilmestymisvuonna Haspel menehtyi 86-vuotiaana Herzliyassa, Israelissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]