Judge Dredd

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Judge Dredd
Tuomari Joseph Dredd (Judge Dredd 1/1991)
Tuomari Joseph Dredd (Judge Dredd 1/1991)
Luoja(t) John Wagner
Carlos Ezquerra
Pat Mills
Kustantamo IPC Media (1977-1999)
Rebellion Developements (1999-)
Ensiesiintyminen 2000 AD# 2 (5. maaliskuuta 1977)
Henkilötiedot
Oikea nimi Joseph Dredd
Status Mega City Ykkösen kovaotteinen tuomari
Henkilöllisyydet Joseph Dredd
Judge Dredd
Voimat Erinomainen taistelulajien taitaja
Taitava ajaja sekä aseenkäsittelijä
Suhteet
Sukulaiset Rico Dredd (veli, kuollut)
Vienna Dredd (veljentytär)

Judge Dredd (oik. Joseph Dredd) on fiktiivinen sarjakuvahahmo, joka on esiintynyt brittiläisessä 2000 AD -lehdessä sen toisesta numerosta vuodesta 1977. Dredd toimii Tuomarina eliselvennä poliisina ja rikoksista tuomitsevana tuomarina tulevaisuuden suurkaupungissa Mega City Ykkösessä. Hahmon loivat käsikirjoittaja John Wagner ja piirtäjä Carlos Ezquerra, ja nimen keksi editoija Pat Mills.

Suomessa Judge Dreddin seikkailuja nähtiin ensimmäisen kerran sarjakuvana 1980-luvun puolivälissä, kun kustantaja Lehtimiehet toimitti sarjakuvalehteä Judge Dredd, oikeuden mies vuosina 1984–1985. Kustannus Oy Jalava julkaisi Judge Dreddiä samannimisessä sarjakuvassa vuosina 1991–1992, ja vuosina 1989–2000 yhtiö julkaisi 30 hahmoa käsittelevää suomenkielistä sarjakuva-albumia.[1] Suomenkieliset albumit on käännetty englanninkielisistä albumeista tai suoraan koostettu AD2000-lehden eri numeroissa ilmestyneistä tarinoista. Tämä hankaloittaa sarjakuvan maailman seuraamista, sillä jotkut maailman tapahtumat on julkaistu eri järjestyksessä kuin pidemmät tarinat lehden eri numeroissa. Sama ongelma koskee lievempänä myös englanninkielisiä albumeja. Osa albumeista on koostettu tarinoista, jotka kuvaavat Mega City Yhden elämänmenoa tai lainvalvontaa eikä kronologia ei ole niissä oleellinen.

Sarjakuvien ohella hahmo on poikinut myös muita oheistuotteita, toimintafiguureista roolipeleihin. Vuonna 1995 ensi-iltansa sai myös ristiriitaisesti vastaanotettu elokuva Judge Dredd – tuomari, jossa pääosaa näytteli Sylvester Stallone. Seuraava elokuvafilmatisointi Dredd sai ensi-iltansa 21. syyskuuta 2012, mutta sen tapahtumat eivät liittyneet millään tapaa vuoden 1995 elokuvaan. Elokuvan pääosassa nähtiin Karl Urban. Myös jatko-osasta on huhuttu, vaikka 45 miljoonan dollarin budjetin elokuva tuotti vain 35 miljoonaa.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mega City Ykkösessä toimivista tuomareista Joseph Dredd on paitsi tunnetuin myös kovaotteisin. Dreddin kasvoja, lukuun ottamatta suuta ja leukaa, peittää kypärä. Aseenaan hän käyttää Lawgiver-pistoolia ja kulkuneuvonaan panssaroitua Lawmaster-moottoripyörää, joka on varustettu myös konepistooleilla ja voimakkaalla lasertykillä. Lisäksi pyörässä on automaattiohjaus ja se ottaa vastaan puhekäskyjä tuomareilta.

Sarjakuvissa Dredd ei koskaan ole riisunut kypäräänsä eikä hänen kasvojaan ole näytetty. Siitä, ettei Dredd tulisi koskaan riisumaan kypäräänsä, on sarjakuvissa muodostunut jo eräänlainen perinne, jota sarjojen piirtäjät noudattavat. Kun Sylvester Stallonen esittämä Judge Dredd riisui kypäränsä vuonna 1995 elokuvassa Judge Dredd – tuomari, pidettiin tätä kohtausta hieman loukkaavana alkuperäistä sarjakuvaa kohtaan. Toisinaan sarjakuvissa on kuitenkin näytetty takaumia Dreddin lapsuudesta, jolloin hänen kasvonsa on näytetty. Eräässä tarinassa Dredd joutui riisumaan kypäränsä pakon edessä, mutta hänen kasvojaan ei näytetty lukijoille. Dredd kuuluu ensimmäisen päätuomari Eustace Fargon klooneihin. Hänellä oli veli Rico Dredd (2066–2099). Näiden molempien kasvot on nähty.

Alkuperäisen, hylätyn idean mukaan Dredd olisi ollut tummaihoinen.lähde? Piirtäjä Carolos Ezquerra piirsi alkuperäiselle Dreddille suuret huulet ensimmäisissä sarjakuvajulkaisuissa ”jättääkseen tämän rotutaustan ja alkuperän arvoitukseksi”. Joillekin piirtäjille ideasta ei kerrottu, ja esimerkiksi Mike McMahon vietti neljä kuukautta piirtäen Dreddistä tummaihoista, kun taas Brian Rolland ja Ron Smith piirsivät hahmosta vaaleaihoista. Tuolloin sarja ilmestyi vielä mustavalkoisena strippisarjakuvana eikä hahmoa voitu piirtää julkaisuihin tummaihoiseksi vaan ideasta jouduttiin luopumaan.

Toisin kuin monet muut hahmot, Judge Dreddin sarjakuvat etenevät reaaliajassa ja hahmo vanhenee, toisin kuin esimerkiksi Hämähäkkimies, joka on ollut yliopisto-opiskelija viimeiset 25 vuotta. Dredd on yli seitsemänkymmentävuotias ja hän on palvellut tuomarijärjestössä viisikymmentä vuotta. Ikääntyvälle Dreddille diagnosoitiin myös pohjukkainsuolen syöpä sarjakuvajulkaisussa, joka sijoittui vuoteen 2130.

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mega City Yksi (Mega City One) on Pohjois-Amerikan itärannikon kattava yhtenäinen kaupunki. Muu osa mantereesta on Kirottua maa eli radioaktiivista tai kemiallisesti saastunutta autiomaata, jota kansoittavat verenhimoiset mutantit. Lisäksi mantereelta tunnetaan länsirannikon Mega City Kaksi (tuhoutui vuonna 2114 tuomion päivänä) ja Texas City -kaupungit. Huippuaikoinaan Mega City Yhdessä oli 800 miljoonaa asukasta. Apokalyptisen sodan seurauksena väkiluku putosi noin 400 miljoonaan ja vuoden 2134 Kaaoksen päivän seurauksena 50 miljoonaan.

Muu maailma on ilmeisesti järjestetty samalla tavalla. Muutamia muitakin kaupunkiasutuksia on mainittu, kuten Brit-City, Honduras City ja nykyisen Moskovan ympäristön Itä-Meg Yksi (tuhottiin apokalyptisessa sodassa vuonna 2104), Itä-Meg Kaksi sekä Sino-Cit Kiinan rannikolla.

Mega City Yhden väestö asuu pääasiassa valtavissa kaupunkikortteleiksi kutsutuissa tornitaloissa. Kaikki korttelit on nimetty jonkin merkkihenkilön mukaan, tosin osa näistä on nykyajan tv-tähtiä tai muita julkkiksia. Kaupunkikortteleiden välillä on kilpailua, joskus suoranaisia korttelisotia naapureiden välillä. Asukkaista valtaosa on työttömiä runsaan automaation ja robottien vuoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]