Juan Vicente Gómez

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Juan Vicente Gómez

Juan Vicente Gómez (24. heinäkuuta 1857 – 17. joulukuuta 1935) oli Venezuelan caudillo vuosina 1908–1935. Hän hallitsi maata omina tiluksinaan ja hyötyi merkittävästi öljylöydöistä.

La Mulerassa Estado Táchirassa Länsi-Andeilla syntynyt intiaanitaustainen ja lähes lukutaidoton Gómez liittyi Cipriano Castron armeijaan 1899 ja hänestä tuli valtaan nousseen Castron neuvonantaja, varapresidentti ja armeijan komentaja. Vuonna 1908 hän kaappasi vallan entiseltä komentajaltaan tämän ollessa hoidettavana Euroopassa ja julistautui presidentiksi.

Kongressi nimitti Gómezin presidentiksi virallisesti 1910. Hän oli presidenttinä myös 1915–1922 ja 1929–1931 ja väliaikoina hallitsi maatilaltaan Maracaysta pysyen asevoimien komentajana.

Gómez pani Venezuelan talouden raiteille, houkutteli ulkomaisia sijoituksia ja aloitti laajan rautatieverkon ja teiden rakennuksen. Vuonna 1918 Maracaibojärven alueelta löydettiin öljyä, jolla hän maksoi maan ulkomaanvelan ja saavutti ulkovaltojen luottamuksen.

Vastustajansa Gómez piti tehokkaasti aisoissa salaisen poliisin avulla. Venezuelan armeijasta tuli maanosan parhaiten varustettu.

Gómez keräsi suuren omaisuuden ja hän oli luultavasti kuollessaan Etelä-Amerikan rikkain mies. Hän ei mennyt naimisiin, mutta sai 80–100 lasta, jotka asetti johtaviin asemiin.

Gómezin julman vallankäytön vuoksi hän ei ollut kotimaassaan läheskään yhtä suosittu kuin ulkomailla, ja hänen kuoltuaan Caracasissa juhlittiin.