Juan Orlando Hernández

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juan Orlando Hernández
Juan Orlando Hernández, May 2015.jpg
Coat of arms of Honduras.svg Hondurasin presidentti
Varapresidentti Ricardo Álvarez
Edeltäjä Porfirio Lobo Sosa
Seuraaja Xiomara Castro
Hondurasin kansalliskongressin puhemies
2010–2013
Edeltäjä José Alfredo Saavedra
Seuraaja Mauricio Oliva
Henkilötiedot
Syntynyt28. lokakuuta 1968 (ikä 54)
Honduras Gracias, Honduras
Kansalaisuus Honduras honduraslainen
Puoliso Ana Gracias
Tiedot
Puolue Hondurasin kansallispuolue PNH
Uskonto roomalaiskatolinen
Sotilaspalvelus
Lempinimi JOH
Aiheesta muualla
juanorlando.com

Juan Orlando Hernández Alvarado, tunnetaan myös lyhenteellä JOH (s. 28. lokakuuta 1968) on hondurasilainen poliitikko ja liikemies, joka oli maansa presidentti 20142022. Hänen puolueensa on konservatiivinen Hondurasin kansallispuolue PNH. Hernández on naimisissa Ana Garcían kanssa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juan Orlando Hernández on lakimies, joka valmistui vuonna 1989 Hondurasin autonomisesta yliopistosta, jossa hän oli toiminut oppilasjärjestön puheenjohtajana. Hän opiskeli myös New Yorkissa. Kotimaassaan Hernández on toiminut kahvinviljelyalalla liikemiehenä. Poliittisen uransa 2001 aloittanut Hernández valittiin vuonna 2010 Hondurasin kansalliskongressin puheenjohtajaksi.

Kongressin puhemiehenä Hernández oli näkyvämpi toimija kuin samaa puoluetta edustanut silloinen presidentti Porfirio Lobo Sosa. Hernández sai aikaan perustuslainmuutoksen, joka salli huumerikollisten luovuttamisen Yhdysvaltoihin. Hän perusti myös poliisiin sotilaalliset joukot palauttamaan järjestystä huumerikollisuuden kanssa kamppailevaan maahan.[1]

Marraskuussa 2012 Hernández valittiin Hondurasin kansallispuolueen (PNH) presidenttiehdokkaaksi. Vaaleista kehkeytyi lopulta Hernándezin ja Xiomara Castron taistelu. Castro vastusti sotilaspoliiseja, kun taas Hernández oli näiden kannalla.[2] Lopulta Hernández voitti vaalit 250 000 äänen erolla Castroon.[3] Hän vannoi virkavalansa 27. tammikuuta 2014. Joulukuussa 2017 Hernández valittiin uudelle kaudelle pienellä marginaalilla epäilyttävissä vaaleissa, joissa hänen vastaehdokkaanaan oli korruptionvastaisen rintaman Salvador Nasralla[4].

Tammikuussa 2018 Hernandez vannoi virkavalansa toiselle presidenttikaudelleen. Maassa oli protesteja ja mielenosoituksia, Vastehdokas Salvador Nasralla ei tunnustanut edelleenkään vaalitulosta. Ainakin 22 ihmistä surmattiin levottomuuksissa turvallisuusjoukkojen toimesta. Kaksi vuotta aiemmin Hondurasin Korkein oikeus oli äänestänyt lievennyksen maan perustuslaissa olleeseen kieltoon presidentin uudelleenvalinnasta. Äänestyksen ratkaisseiden tuomareiden sanottiin olevan saamastaan asemasta kiitollisuudenvelassa presidentti Hernandezille.[5]

Lokakuussa 2019 presidentti Hernandezin veli Juan Antonio "Tony" Hernandez tuomittiin Yhdysvalloissa syylliseksi huumeiden salakujetuksesta. Marraskuussa 2018 Yhdysvalloissa pidätetyn presidentin veljen todettiin järjestäneen huumeiden laivakuljetuksia ja järjestäneen suojelua huumerikollisilla. Hänen sanottiin myös sijoittaneen miljoonia dollareita huumerahoja veljensä presidenttikampanjaan. Presidentti Hernadez totesi tuomion perustuvan huumekartellien päälliköiden ja huumerikolisten todistuksiin ja presidentti Hernadez kyseenalaisti veljensä tuomion perusteet.[6]

Kunnianosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. President: Juan Orlando Hernandez BBC. Viitattu 17.8.2014.
  2. Honduras election: Hernandez and Castro both claim win BBC. Viitattu 17.8.2014.
  3. Honduras: Juan Orlando Hernandez confirmed as president BBC. Viitattu 17.8.2014.
  4. Arto Huovinen: OAS ei hyväksy Hondurasin vaalitulosta Kansan Uutiset. 18.12.2017. Viitattu 19.12.2017.
  5. Jeff Ernst, Elisabeth Malkin: Amid Protests, Honduran President Is Sworn In for 2nd Term The New York Times. 27.1.2018. Viitattu 1.1.2020. (englanniksi)
  6. Parker Asmann: Will Tony Hernández Conviction Upend Narco-Politics in Honduras? InSight Crime. 18.10.2019. Viitattu 1.1.2020. (englanniksi)
  7. President Tsai hosts state banquet for President and First Lady of Honduras english.president.gov.tw. Viitattu 18.10.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Juan Orlando Hernández
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.