Juan José Torres González

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Juan José Torres González

Kenraali Juan José Torres González (19191976) nousi valtaan Boliviassa 7. lokakuuta 1970.

Torres syntyi köyhään perheeseen, mutta kohosi kenraaliksi asti. Hänestä tuli sotilasdiktaattori Alfredo Ovandon apuri ja armeijan komentaja Ovandon noustua valtaan syyskuussa 1969. Presidentti Ovando pakeni 6. lokakuuta vasemmistolaisten kenraalien vallankaappausta ulkomaiseen lähetystöön. Vasemmistolaiset asettuivat viimein Torresin taakse.

Vaikka Latinalaisen Amerikan sotilasjohtajat olivat usein oikeistolaisia, Torres pyrki luomaan sosialistisen valtion. Hän salli ammattiliitot ja kokosi vallankumouksellisen kongressin, kansankokouksen (Asamblea Popular), jossa myös liitot olivat edustettuina. Hän salli myös trotskilaisen ammattiyhdistysjohtaja Juan Lechínin palata Central Obrera Bolivianan johtoon. Torresilla oli mestizojuuret ja häntä pidettiin kansan miehenä, mikä teki hänestä suositun. Torres nationalistinen politiikka tosin huolestutti Yhdysvaltoja. Nixonin hallinnolla saattoi olla osansa hänen valtakautensa lopussa.

Eversti Hugo Banzer yritti kaapata vallan 10. tammikuuta 1971, mutta epäonnistui ja pääsi pakenemaan. 18. elokuuta hän aloitti kapinan Santa Cruzissa ja marssi seuraavana päivänä La Paziin. Luultavasti Argentiinassa valtaan noussut Jorge Videlan hallitsemat kuolemanpartiot salamurhasivat Torresin Buenos Airesissa heinäkuussa 1976. Torresin kuolema oli osa Operaatio Cóndoria.[1] Oppositio syytti tästä Banzerin tiedustelupalvelua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]