Juan José Ibarretxe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juan José Ibarretxe
Baskimaan aluejohtaja (Lehendakari)
Edeltäjä José Antonio Ardanza
Seuraaja Patxi López
Henkilötiedot
Syntynyt15. maaliskuuta 1957 (ikä 67)
Llodio, Espanja
Puoliso Begoña Arregui
Tiedot
Puolue Baskien kansallispuolue

Juan José Ibarretxe Markuartu (s. 15. maaliskuuta 1957, Llodio) on baskinationalistipoliitikko. Hän oli Espanjan Baskimaan aluehallinnon johtaja eli lehendakari (baskiksi Eusko Jaurlaritzako Lehendakaria, espanjaksi Presidente del Gobierno Vasco) 1999–2009. Hän edustaa nationalistipuolue Baskien kansallispuoluetta.

Ibarretxe opiskeli taloustiedettä Baskimaan yliopistossa. Hän oli Llodion pormestari neljä vuotta ja hänet valittiin autonomisen alueen parlamenttiin 1984. Hän oli 1983–1994 talouskomissiossa ja 1995 tuolloinen pääministeri José Antonio Ardanza nimitti hänet varapääministeriksi. Vuoden 1998 vaalien jälkeen Ibarretxe seurasi Ardanzaa pääministerinä. Hänen hallitustaan tukivat myös Eusko Alkartasuna ja Ezker Batua Berdeak. Ibarretxe pysyi Baskimaan johdossa kolmien vaalien ajan.

Ibarretxe esitteli 2003 suunnitelmansa Plan Ibarretxen Baskimaan muuttamisesta "vapaasti Espanjaan assosioituneeksi yhteisöksi", jolla olisi oma oikeusjärjestelmänsä ja edustus Euroopan unionissa.

Vuoden 2009 Baskimaan vaaleissa paikallinen sosialistipuolue nousi suurimmaksi puolueeksi ja päätti näin baskinationalistien 30-vuotisen valtakauden. Ibarretxen seuraajaksi tuli Patxi López Partido Popularin tuella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]