Joutsen Media

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joutsen Media
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1906
Toimitusjohtaja Sauli Huikuri
Puheenjohtaja Seppo Laine
Liikevaihto 12 milj. euroa (2009)
13,5 milj. euroa (2008)[1]
14,6 milj. euroa (2015)
Liikevoitto tappiollinen (2008)[1]
Henkilökuntaa 100
Tytäryhtiöt Kolmiokirja Oy
Kotisivu http://joutsenmedia.fi/

Joutsen Media on suomalainen Pohjois-Pohjanmaalla ja valtakunnallisesti toimiva media-alan konserni. Konsernin palveluksessa on noin 100 työntekijää. Konsernin osakkuusyhtiö tarjoaa lisäksi jakelupalveluita. Joutsen Media –konsernin muodostavat emoyhtiö Joutsen Media Oy sekä 50-prosenttisesti omistettu osakkuusyhtiö Oulu-Suorajakelu Oy. Tytäryhtiö Kolmiokirja Oy on aikakauslehtien kustantamiseen erikoistunut yhtiö.

Joutsen Media Oy:llä on yli 3600 osakkeenomistajaa. Suurimmat yksittäiset omistukset ovat muutaman prosentin luokkaa osakepääomasta. Varsinainen yhtiökokous pidetään kerran vuodessa keväällä.

Konsernin vuoden 2015 liikevaihto ja muut tuotot olivat yhteensä 14,6 milj. €.

Konsernin johtoryhmään 2017 kuuluvat toimitusjohtaja Sauli Huikuri, talousjohtaja Juha-Pekka Jormakka, markkinointi- ja myyntijohtaja Matti Kontio, päätoimittaja Petri Karjalainen, päätoimittaja Juha Määttä ja julkaisujohtaja Miikka Vuontisjärvi.

Joutsen Median hallituksen 2017 muodostavat puheenjohtaja KHT Seppo Laine, varapuheenjohtaja kansanedustaja Markus Lohi, kansanedustaja Mirja Vehkaperä, puoluesihteeri Jouni Ovaska, toimitusjohtaja Jari Laakso ja toimitusjohtaja Juha Haapakoski.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Konserni on perustettu vuonna 1906 nimellä Liitto.
 • Sanomalehti Maakansa aloitti ilmestymisensä Viipurissa 1908.
 • Kaupunkilehti Oulu-lehti aloitti ilmestymisensä 1958.
 • Ensimmäinen oma paikallislehti Rantalakeus perustettiin 1976. Samana vuonna paikallislehti Kalajoki-lehti siirtyi yhtiön omistukseen.
 • Vuonna 1981 konserni osti yrityksen Kirjapaino Oy Kanta, jonka liiketoimintanimenä oli Kolmiokirja.
 • 60-luvulla aloitettu jakelutoiminta yhtiöitettiin vuonna 1982 nimellä Oulun Lehtijakelukeskus Oy. Samoin yhtiöitettiin Kolmiokirja Oy, joka jatkoi viihdelukemistojen kustantajana.
 • Kirjapainotoiminta fuusioitiin emoyhtiöön vuonna 1983.
 • Konserni osti Koillissanomat Oy:n (sanomalehti Koillissanomat) vuonna 1986 ja Iijokiseutu Oy:n (paikallislehti Iijokiseutu) vuonna 1988.
 • Konserni osti Oy Suomenmaan (Suomenmaa-lehti, ent. Maakansa) vuonna 1991. Seuraavana vuonna Liitto ja Suomenmaa yhdistettiin, nimeksi tuli Suomenmaa.
 • Osakeyhtiö Liiton nimi vaihtui Suomenmaa-yhtiöt Oy:ksi 1995.
 • Konserni osti Siikajokilaakson Kustannus Oy:n (paikallislehti Siikajokilaakso) vuonna 2004.
 • Suomenmaa-yhtiöt Oy:n nimi vaihtui Joutsen Media Oy:ksi 2009.
 • Vuonna 2010 Koillissanomat Oy fuusioitiin Joutsen Media Oy:hyn, Uutisoulu Oy fuusioitiin Pohjois-Suomen Paikallisuutiset Oy:hyn ja Pohjois-Suomen Paikallisuutiset Oy fuusioitiin Joutsen Media Oy:hyn. Samaten Joutsen Median Painotalon liiketoiminta siirrettiin erilliseen osakeyhtiöön.
 • Kalajoki-lehden liiketoiminta myytiin kokkolalaiselle Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj –konsernille 2011.
 • Joutsen Median Painotalo Oy:n liike­toi­minta myytiin 2016 painoyhtiö Erweko Oy:lle.

Vuoden 2010 hallituksen vaihto Jarmo Korhosen valtakirjoin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konsernin hallitus vaihdettiin yllättäen toukokuussa 2010 kokonaan, ja puheenjohtajaksi nousi suuri omistaja Sakari Hakola. Hallitusvaihdoksen taustavaikuttajaksi on julkisuudessa epäilty puoluesihteeri Jarmo Korhosta.[1] Keskustassa Korhosen katsottiin vaihdattaneen hallituksen omaan väkeensä kostoksi lehden päätoimittaja Timo Laaniselle siitä, että tämä asettui hänen vastaehdokkaakseen puoluesihteerikilvassa[2]. Hallituksen puheenjohtajaksi tuli Korhosen tukija, keskustan hallintopäällikkö Aki Haaro[2]. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen erosi hallituksesta vastalauseena Korhosen toimille[2].

Korhonen väitti ensin, ettei ole ollut missään tekemisissä asian kanssa[3]. Sitten paljastui, että hän oli allekirjoittanut Maaseudun säätiön valtakirjoja vastoin säätiön sääntöjä[4] ja että näiden tuella yhtiökokouksessa vaihdettiin yllättäen hallitus toisenlaiseksi kuin osakkeenomistajien kokouksessa oli sovittu[4].

Joutsen Media valitsi 13.8.2010 ylimääräisessä yhtiökokouksessa uuden hallituksen. Hallitukseen valittiin Perttu Nousiainen, Markus Lohi, Raili Myllylä, Esko Järvenpää, Pertti Tarvainen ja Timo Laaninen.[5] Kokouksessa oli edustettuna ennätykselliset yli 70 000 osaketta ja paikalla oli 84 osakkeenomistajaa joko henkilökohtaisesti tai valtakirjalla[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Joonas Laitinen, Joutsen Mediasta löytyy pehmopornoa ja politiikkaa, Helsingin Sanomat, s. A 6
 2. a b c "Keskustassa käydään sisällissotaa Suomenmaa-lehden ympärillä", Helsingin Sanomat 2.6.2010, s. A6
 3. "Jarmo Korhosen väitetään valehdelleen keskustan lehtiyhtiöstä", Helsingin Sanomat 3.6.2010, s. A3
 4. a b Korhonen allekirjoitti valtakirjoja vastoin keskustasäätiön sääntöjä, Helsingin Sanomat 4.6.2010
 5. Laaninen Joutsen Median hallitukseen, Helsingin Sanomat 13.8.2010, luettu 18.8.2010
 6. Timo Laaninen nousee Joutsen Median hallitukseen, Verkkoapila 13.8.2010, luettu 18.8.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]