Jousikvartetto nro 11 (Beethoven)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jousikvartetto nro 11 f-molli opus 95 on Ludwig van Beethovenin jousikvartetto, joka valmistui vuonna 1810 tai 1811. Kvartetto on Beethovenin viimeisin jousikvartetto ennen niin sanottuja myöhäiskauden kvartettoja (numerot 12–16). Kvartetosta käytetään usein lisänimeä Serioso, joka on lähtöisin käsikirjoituksen alussa olevasta nimestä Quartett serioso ja kolmannen osan tempomerkinnästä.

Kvarteton käsikirjoitukseen on kirjoitettu "lokakuu 1810", mutta käsikirjoituksen paperi ei täsmää sen paperilaadun kanssa, jota Beethovenin tiedetään käyttäneen tuohon aikaan. Todennäköisesti hän sai teoksen valmiiksi useita kuukausia myöhemmin. Kvartetto kantaesitettiin vuonna 1814 ja julkaistiin vasta kaksi vuotta myöhemmin.

Kirjeessään lontoolaiselle ystävälleen ja kapellimestari George Smartille vuonna 1816 Beethoven kirjoitti kvartetosta (englanniksi) "written for a small circle of connoisseurs and never to be performed in public". Kvartetto on omistettu Beethovenin ystävälle, amatöörisellisti Nikolaus Zmeskallille, joka oli mahdollisesti yksi muusikoista, kenen soitettavaksi kvartetto oli alun perin aiottu.[1]

Kvartetto on Beethovenin lyhyimpiä. Luonteeltaan ja sävellajiltaan sekä lopun vastaavassa duurisävellajissa olevan jakson osalta teos muistuttaa Egmont-alkusoittoa, joka on sävelletty samoihin aikoihin. Teos on kokeilu sävellystekniikoista, joita Beethoven kehitteli eteenpäin myöhemmin.

Historiallisesti teos liittyy aikaan, jolloin Napoleon I valloitti Wienin. Kaikki Beethovenin aristokraattiset ystävät olivat paenneet kaupungista, mutta Beethoven jäi kaupunkiin ja valitti kovaäänisestä tykistön pommituksesta.

Osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Allegro con brio
  2. Allegretto ma non troppo
  3. Allegro assai vivace ma serioso
  4. Larghetto espressivo – Allegretto agitato

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Roger Parker: Ludwig van Beethoven Op 95 in F minor Gresham College. Viitattu 16.11.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.