Journey Without Maps

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Journey Without Maps (Matka ilman karttoja) on englantilaisen kirjailijan Graham Greenen kirjoittama ja vuonna 1936 ilmestynyt matkakirja noin 560-kilometrisestä ja neljä viikkoa kestäneestä matkasta Liberian sisäosien halki. Matka tapahtui vuonna 1935 ja oli Greenen ensimmäinen Euroopan ulkopuolella tehty matka. Liberian sisäosia ei tuolloin ollut vielä karttoihin merkitty (Yhdysvaltain hallitus julkaisi sen sijaan kartan, jossa sisäosia edusti iso, valkoinen osa, johon oli kirjoitettu sana "kannibaalit"), joten Greene käytti matkan aikana paikallisia oppaita ja matkatavaroiden kantajia.

Greenen matka alkoi Liberian pohjoisimmalta pisteeltä läheltä Sierra Leonessa sijaitsevaa kaupunkia Kailahunia. Tuolta hän matkusti sitten kaakkoiseen suuntaan viidakon ylänkömaiden läpi. Hän kulki osan Ranskan Guineasta poikki ennen kuin kääntyi kohti lounasta ja saapui Grand Bassan läänin rannikolle. Greene matkusti sen jälkeen pääkaupunkiin Monroviaan.

Matkan varrella Greene tapasi muita valkoisia, mm. amerikkalaisia ja englantilaisia lähetyssaarnaajia, saksalaisen seikkailijan, kullanetsijöitä ja rantaryöväreitä. Niistä kylistä, joiden läpi Greene matkusti, useimpien asukkaat olivat nähneet valkoihoisia matkustajia ennenkin, mutta monille siitä oli kulunut jo vuosia ja nuoremmille asukkaille kokemus oli uusi. Greene kirjoitti maan surkeasta kansanterveydestä; koko maasta löytyi vain kourallinen lääkäreitä ja tavallista liberialaista vaivasi pitkä luettelo tauteja (erityisesti sukupuolitaudit ja malaria vaikuttivat maanlaajuisilta, ja niiden rinnalla näkyi myös hyönteisten aiheuttamia avohaavoja sekä välillä spitaalia). Greene joi koko matkan aikana kokonaisia koreja viskiä ja sairastui matkan puolivälissä, ja yöpyessä Zigi's Townissa matkan loppupuolella hän melkein kuoli. Tuolloin Greene huomasi, että hänellä oli "intohimoinen kiinnostus elämiseen", joka "vaikutti tuona yönä tärkeältä havainnolta".[1] Greene matkusti yhdessä serkkunsa Barbara Greenen kanssa.

Vuonna 2009 Greenen matka toteutettiin uudelleen, kun englantilainen Daily Telegraphin entisenä Afrikan kirjeenvaihtajana työskennellyt ja Kongon demokraattista tasavaltaa käsittelevän kirjan Blood River: A Journey to Africa's Broken Heart (2007) kirjoittanut Tim Butcher matkusti Liberiaan ja seurasi Greenen jalanjäljissään. Butcherin seuraava kirja perustuu tähän matkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Graham Greene (1936). Journey Without Maps. ISBN 978-0143039723 (2006 uusintapainos, taskukirja).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Graham Greene (1936) Journey Without Maps (1957 painos, s. 216)