Jouhteninen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jouhteninen on saari Höytiäisessä Kontiolahdella. Saari on todennäköisesti saanut nimensä saarenosan profiilista, joka muistuttaa vedenpintaan kaulaansa ojentavan joutsenen ääriviivoja.

Saari on Natura 2000 -alue.[1]

Maastonmuodot ja syntyperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jouhtenisen korkein kohta on harju, joka kohoaa maamerkin tavoin yli muun matalamman metsikön. Saaren pituus pohjois-etelä-suunnassa on noin 2,7 kilometriä ja sitä vastaan kohtisuoraan noin 900 metriä. Korkein kohta saaressa on Sirnitsan harju, jonka huippu kohoaa noin 57 metriä vedenpinnan yläpuolelle. Saaren nykyinen pinta-ala vuoden 1859 vedenpinnan laskun jälkeen on noin 175 ha.

Rakenteellisesti Jouhteninen poikkeaa paljon muista Höytiäisen isoimmista saarista. Se on kovin monimuotoinen ja koostuu pääosin sorasta ja hiekasta, eikä sillä näytä olevan mitään samanlaisuutta Höytiäisen muihin jäätikköjokimuodostumiin. Sen onkin ymmärretty syntyneen sulavan mannerjään keskeen avautuneeseen halkeamaan, johon ympäröivältä jäätiköltä virtaavat sulamisvedet ovat kasanneet todella suuret määrät soraa ja hiekkaa. Harjuaineksen sisään on hautautunut myös valtavia määriä eri näköisiä jäälohkareita, jotka sulettuaan jättivät jälkeensä paljon "kuolleen jään kuoppia" eli niin sanottuja suppia. Tyypillisimmillään kuopat ovat kattilamaisia painanteita, kuten Jouhtenisessa sijaitseva Sirnitsalammen suppa. Nykyisin enimmät supista ovat lampia, suuria kuoppia tai pieniä järviä, ja mm. Sirnitsalampi on veden valtaama suppa.[2]

Jouhtenisen vanhoja paikannimiä: Haaraniemi, saaren rannalla sijaitseva haaramainen niemi, Kaamaranta, saaren suora ja tasainen rantaosa, Hautalahti, saaren U-kirjaimen muotoinen lahti, ja Viikateniemi, saaren rannalla sijaitseva viikatemainen pieni niemi.

Trombi Jouhtenisella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20. elokuuta 2004 pyyhkäisi trombimyrsky Polvijärveltä Höytiäisen yli Kontiolahdelle. Tuhoalueen laajuus oli noin 500 hehtaaria, ja Jouhtenisen luonnonsuojelualue kärsi suuret tuhot. Alue on jätetty myrskyn jälkeiseen tilaan. Turisteille on järjestetty trombiretkeilyjä.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jouhteninen Natura / Ympäristö. Viitattu 20.5.2018.
  2. Vesajoki H ja Kilpiäinen A: Höytiäisen saaristo: Luonto- ja maisemaselvitys. Kontiolahden kunta, 1992.
  3. Myrskyharrastajien sivut
  4. Trombituhot ovat metsäntutkijan aarreaitta Yle. 2013. Viitattu 20.5.2018.