Jotain pimeästä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jotain pimeästä
Something Is Out There
Tyyli Science fiction
Kestoaika 166 min.
Luoja(t) Richard A. Colla
Pääosissa Joseph (Joe) Cortese
Maryam d'Abo
George Dzundza
Gregory Sierra
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Verkko NBC
Jaksoja 2 (alkuperäinen minisarja; lisäksi 8 muuta jaksoa)
Aiheesta muualla
IMDb

Jotain pimeästä on yhdysvaltalainen, vuonna 1988 valmistunut science fiction -minisarja. Minisarja sai suosionsa myötä lyhyeksi jäänyttä jatkoa viikoittaisena sarjana NBC-kanavalla.

Suomen televisiossa minisarja esitettiin nimellä Jotain pimeästä. Videolevityksessä sarjan nimi oli Isku ulkoavaruudesta. [1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joe Cortese esittää etsivä Jack Bresliniä, joka yhdessä parinsa Frank Dileon (George Dzundza) kanssa tutkii raakaa murhasarjaa, jossa uhreilta on poistettu sisäelimiä. Breslin huomaa rikospaikkojen yleisön joukossa aina saman naisen, ja yrittää lopulta ottaa tämän kiinni. Nainen pakenee yliluonnollisilta vaikuttavien kykyjensä ansiosta, mutta hän pudottaa tunnistamattoman esineen, jonka Breslin vie mukanaan kotiinsa.

Nainen (Maryam d'Abo) odottaa Bresliniä tämän asunnossa ilmeisesti saadakseen esineen takaisin, mutta Breslin saa hänet lopulta käsirautoihin. Matkalla poliisiasemalle nainen, Ta'Ra kuitenkin taivuttelee Breslinin viemään hänet erämaahan lupaamalla kertoa murhista sillä ehdolla, että muut eivät saa tietää. Ta'Ra vihjaa olevansa kotoisin toiselta planeetalta, jolloin epäuskoinen Breslin aikoo kääntyä takaisin viedäkseen hänet poliisiasemalle. Ta'Ra kuitenkin pakenee erämaahan, ja Breslin seuraa häntä pienelle avaruusalukselle. Sen nähtyään Breslin uskoo Ta'Ran olevan avaruudesta.

Ta'Ra kertoo työskennelleensä aiemmin lääkintäupseerina suurella vankila-aluksella. Vankilassa pidettiin muiden vankien ohella myös xenomorfiksi nimitettyä, muodonmuutoksiin kykenevää olentoa. Telepaattisilla voimillaan muita vankeja hyväksikäyttämällä xenomorfi onnistui vapauttamaan itsensä eristyssellistään ja pakeni. Paon jälkeen ainoana eloonjääneenä Ta'Ra otti sukkulan ja seurasi xenomorfia Maahan. Breslinin tutkimien murhien takana on xenomorfi, joka on perehtynyt uhriensa anatomiaan voidakseen jäljitellä ihmisten olemusta.

Jotain pimeästä -minisarjan xenomorfi.

Breslin ja Ta'Ra alkavat yhdessä jäljittää xenomorfia. He löytävät sen lopulta bioteknologisesta tutkimuskeskuksesta, ja tulitaistelun lopuksi laitoksella tapahtuu räjähdys, jonka yhteydessä xenomorfi katoaa. Tapahtumien johdosta Breslin aiotaan pidättää, mutta poliisipäällikkö, jonka tyttären kanssa Breslin seurustelee, ottaa hänet huostaansa. Kesken ajomatkan päällikkö paljastuu kuitenkin xenomorfiksi, joka sen jälkeen yrittää saada Breslinin kertomaan ketkä kaikki tietävät sen olemassaolosta. Breslin kolaroi auton, ja xenomorfi pakenee taas. Pian tämän jälkeen Breslin löytää parinsa, Dileon tämän kotoa xenomorfin pahasti haavoittamana, ja lopulta Dileo kuolee Breslinin syliin.

Teknologiakeskuksessa tehtyjen havaintojen perusteella Ta'Ra päättelee xenomorfin pyrkivän takaisin vankila-alukselle, ja he päättävät Breslinin kanssa seurata sitä. Ta'Ra ohjaa vankila-aluksen syöksymään mereen, ja he suojautuvat sen ajaksi aluksella riehuvalta xenomorfilta lukitsemalla itsensä tämän entiseen eristysselliin. Aluksen pudottua mereen Breslin ampuu seinään reiän, jonka kautta he pääsevät ulos.

Ohjelman lopussa Breslin näkee painajaista, jossa xenomorfi on naamioitunut hänen tyttöystäväkseen. Breslinin herättyä makuuhuoneeseen tulee Ta'Ra, joka vakuuttelee hänelle, että he onnistuivat tuhoamaan xenomorfin.

Sarjan jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Jotain pimeästä muistuttikin muiden muassa V-televisiosarjaa, se oli kotimaassaan katsojamenestys. Niin katsojat kuin kriitikotkin pitivät päähenkilöiden välisestä suhteesta, ja sarjalle tilattiinkin pian viikoittainen jatko.

Kun jatko-osia lopulta alettiin esittää, lähtökohtaisasetelman uutuudenviehätys oli kuitenkin jo kulutettu loppuun. Sarja lopetettiin alhaisten katsojalukujen takia jo kuuden lähetetyn jakson jälkeen, ja kaksi jäljellä ollutta jaksoa jätettiin kokonaan lähettämättä.

Lyhyen kestonsa takia sarjaa ei ole esitetty televisiossa usein, mutta sittemmin myös kaksi alkujaan esittämättä jäänyttä jaksoa on näytetty Yhdysvalloissa kaapelikanavilla. Alkuperäisestä minisarjasta on myös esitetty elokuvamittaiseksi leikattua versiota.

Jatko-osia ei ole esitetty Suomessa.lähde?

Jaksoesittelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
  • Gladiator: Karkumatkalla oleva rikollinen jahtaa Jackia Ta'Ralta varastettujen aseiden kanssa.
  • Don't Look Back: Jack ja Ta'Ra yrittävät auttaa lasta, joka pakenee hallituksen agentteja ja jotain vielä synkempää.
  • In His Image: Nainen löytää kadonneen veljensä pään vahamuseosta.
  • Night of the Visitors: Ta'Ra tunnistaa kirjailijan kuvauksen avaruusolennoista ja arvelee voivansa päästä takaisin kotiplaneetalleen.
  • A Message from Mr. Cool: Psykootikko uskoo saavansa viestejä vatsastapuhujan nukelta.
  • Good Psychics Are Hard to Come By: Jack määrätään työskentelemään meedion kanssa kidnappausjutussa, mutta onko mies sittenkään meedio, vai ovatko hänen tietonsa peräisin rikollisesta lähteestä?
  • A Hearse of Another Color: (Alun perin esittämättä jäänyt) Jackin serkku kerjää häntä jäljittämään ruumishuoneelta kadonnutta vainajaa.
  • The Keeper: (Alun perin esittämättä jäänyt) Merenrantakaupunki joutuu kauhun valtaan kun yksi sen asukeista löytää Ta'Ran avaruussukkulan jäänteet, mikä uhkaa koko Maapalloa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Something Is Out There (1988) Elonet. Viitattu 5.1.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]