Josiah Wedgwood

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Josiah Wedgewood)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Josiah Wedgwood.
Ranskalainen uurna kannella. ”Wedgewood”-posliinia.

Josiah Wedgwood (12. heinäkuuta 1730 Burslem, Staffordshire3. tammikuuta 1795 Etruria, Staffordshire) oli englantilainen keraamikko ja teollisuusmies, joka tunnetaan keramiikan teollisen valmistuksen aloittamisesta. Hän kuului Darwin-Wedgwoodin sukuun, jonka kuuluisin jäsen oli hänen lapsenlapsensa Charles Darwin.

Josiah Wedgwood oli neljännen polven keraamikko, ja keramiikanvalmistusperinteet jatkuivat suvussa vielä viidessä sukupolvessa. Nuoruudessa sairastettu isorokko heikensi hänen polveaan ja johti hänen oikean jalkansa amputaatioon. Hän ei voinut täten pyörittää dreijaa jalallaan ja keskittyikin sen takia keramiikan suunnitteluun.

Parikymppisenä Wedgwood ryhtyi työskentelemään aikansa tunnetuimman englantilaisen keraamikon, Thomas Whildonin kanssa. Hän kokeili erilaisia keramiikanvalmistustekniikoita ja alkoi valmistaa keramiikkaa kotikaupungissaan Burslemissa. Kehittämistoimenpiteet ja hänen varakkaalta puolisoltaan Sarah Wedgwoodilta saatu pääoma muuttivat hiljaisen taiteilijanverstaan ensimmäiseksi varsinaiseksi keramiikkatehtaaksi. Wedgwoodilla oli puolisonsa Sarahin kanssa seitsemän lasta, joista nuorin, Robert Darwinin nainut Susannah Wedgwood (1765–1817) oli Charles Darwinin äiti.

Wedgwoodin työ oli hyvin korkealaatuista. Mikäli hän näki työpajassaan vieraillessaan esineen, joka ei täyttänyt hänen laatuvaatimuksiaan, niin hän löi sen rikki kepillään sanoen: ”Tämä ei kelpaa Josiah Wedgwoodille!” Häntä kiinnostivat myös aikakautensa tieteelliset edistysaskeleet. Wedgwood halusi tieteellistä menetelmää käyttäen kehittää keramiikkansa laatua. Kilpailijoistaan hän erottui ainutlaatuisilla lasitteillaan.

Vuoteen 1763 mennessä hän sai tilauksia brittiaateliston korkeimmalta taholta, kuten Yrjö III:n puolisolta Charlottelta. Wedgwood taivutti kuningattaren sallimaan tilaamansa keramiikan nimeämisen ”Queen's Wareksi”. Myös Venäjän keisarinna Katariina II tilasi Wedgwoodilta keramiikkaa. Wedgwood alkoi tuoda kuninkaallisia yhteyksiään esille kirjeenvaihdossaan.

Vuonna 1769 Wedgwood avasi Etruria Worksin keramiikkatehtaan Stoke-on-Trentissä, missä se toimi 180 vuotta. Myöhemmällä iällään hän teki kopion roomalaisaikaisesta Portlandin vaasista.

Wedgwood's company on edelleen tunnettu nimi keramiikassa (osana Waterford Wedgwoodia). ”Wedgwood China” on yleisesti käytetty nimitys hänen ”jasperwarestaan”: sinistä (tai joskus vihreää) posliinia, päällä valkoinen koristekuvio. Tyyli on yhä yleinen maailmalla.

Hänet valittiin Royal Societyyn vuonna 1783 esineiden säteilylämpötilaa mittaavan pyrometrin kehittäjänä. Wedgwood oli myös tunnettu orjuuden vastustaja.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Josiah Wedgwood.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Josiah Wedgwood