Joseph Lanner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joseph Lanner
Henkilötiedot
Syntynyt12. huhtikuuta 1801
Wien
Kuollut14. huhtikuuta 1843 (42 vuotta)
Oberdeubling
Puoliso Franziska Jahns
Maria Kraus
Lapset Katherina Lanner
August Lanner
Muusikko
Soittimet viuluView and modify data on Wikidata

Joseph Franz Karl Lanner (12. huhtikuuta 1801 Wien14. huhtikuuta 1843 Oberdeubling, Wienin lähellä) oli itävaltalainen muusikko ja säveltäjä, joka yhdessä Johann Strauss vanhemman kanssa loi aidon wienervalssin.[1] Lannerin tyyli oli kuitenkin pehmeämpi ja surumielisempi kuin Straussin tanssillinen ja temperamenttinen tyyli.

Lanner alkoi säveltää tansseja amatöörikvartetille, jossa hän itse soitti viulua ja Johann Strauss vanhempi alttoviulua ja josta sitten kehittyi kokonainen orkesteri, joka ihastutti Wieniä ja itävallan maakuntakaupunkeja valsseillaan, polkillaan, ländlereillään ja galopeillaan. Lanner on aidon wienervalssin oikea luoja. Strauss astui hänen jalanjäljissään. Lannerin valsseista ilmestyi koottu julkaisu 1889. Hän sävelsi runsaasti, jopa satoja sävellyksiä. Lanner kuoli lavantautiin 42-vuotiaana. Hänen elämäkertojaan ovat kirjoittaneet muun muassa H. Sachs (1889), Rebay ja Keller (1901).

Hän avioitui 1828 Franziska Jahnsin kanssa. Lapsista Katharina Lanner oli tanssija, August Lanner säveltäjä. Lanner erosi vaimostaan ja eli vuodesta 1838 yhdessä Marie Krausin kanssa, joka synnytti Lannerin kuoleman jälkeen pojan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nordisk familjebok, 1904–1926

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James Reel: Biography All Music Guide. Viitattu 7.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]