José Miguel Gómez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
José Miguel Gómez
JoseMiguelGomez.jpg
Kuuban presidentti
28. tammikuuta 1909 – 20. toukokuuta 1913
Edeltäjä Tomás Estrada Palma
Seuraaja Mario García Menocal
Henkilötiedot
Syntynyt6. kesäkuuta 1853
Kuollut13. kesäkuuta 1921 (ikä 62)

José Miguel Gómez (6. kesäkuuta 1853 Santa Clara, Kuuba13. kesäkuuta 1921 New York, USA) oli Kuuban toinen presidentti.[1]

Nuoruus ja sotahistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

José Miguel Gómez syntyi vauraaseen plantaasinomistajaperheeseen. Jo nuorena Gómez osoitti taipumuksia sotilasuralle ja jo ennen 20. syntymäpäiväänsä hän liittyi armeijaan ja taisteli ensin kymmenvuotisessa sodassa ja myöhemmin pienessä sodassa espanjalaisia vastaan. Alle 24-vuotiaana hän oli kohonnut everstiluutnantiksi.

Vuonna 1895 Gómez liittyi taistelijana Kuuban itsenäisyyssotaan, jossa palveli synnyinkaupunkinsa prikaatin johtajana ja nousi nopeasti everstiluutnantin arvoon. Santa Clarassa vietettynä aikana hänestä tuli paitsi merkittävä sotilaallinen johtaja myös arvostettu poliittinen hahmo. Tuona aikana hän osallistui myös Perustuslailliseen konferenssiin joka laati maalle sen ensimmäisen varsinaisen perustuslain. Yhdysvaltain miehityksen päätyttyä Gómezista tuli Santa Claran alueen kuvernööri.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

28. tammikuuta 1908 Gómezista tuli Kuuban toinen presidentti. Hänen presidenttikauttaan leimasivat paluu vanhaan ajatteluun muun muassa siten, että hallituksen virkamiesten valta kasvoi ja byrokratia lisääntyi. Kuten moten Karibianmeren alueen johtajista häntä ennen ja jälkeen, Gómez osoitti taipumusta hallita kaikkia hallinnon aloja liki tyrannimaisella otteella. Hän ei kuitenkaan kaudellaan syyllistynyt varsinaisiin ylilyönteihin kuten muun muassa seuraajansa Gerardo Machado.

Gómezin hallinnon ainoina varsinaisina ylilyönteinä voidaan pitää muun muassa hyökkäystä kenraali "Pino" Guerraa vastaan. Hyökkäyksen toteuttivat kapinalliset voimat jotka vastustivat hänen nimittämistään maan armeijan johtoon. Myös Gómezin hallintoa syytettiin tapauksesta, mutta maan tavan mukaan heitä ei koskaan osoitettu syyllisiksi taikka syytetty oikeudessa.

Gómez toimi maansa presidenttinä kahden kauden ajan. Kautensa päättyttyä 20. toukokuuta 1913 hän erosi virastaan. Maassa tapahtuneiden poliittisen ilmapiirin muutosten seurauksena José Gómez pakeni Yhdysvaltoihin jossa kuoli 1921.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gómez, José Miguel The Columbia Encyclopedia, 6th ed.. Viitattu 15.3.2019.