José Luis Martell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jose Martell VaLePan paidassa kaudella 2007-2008.

José Luis Martell (21. syyskuuta 1976) on meksikolainen entinen lentopalloilija, joka pelaa hakkurin peliroolissa. Hän pelasi 2008-2009 kaudella Lentopallon SM-liigassa, Vammalan Lentopallon väreissä. [1] Hänet on valittu urallaan muun muassa Pan-Amerikan parhaimmaksi pelaajaksi vuonna 2007.[2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martell aloitti uransa kotimaassaan Meksikossa jo hyvin nuorena. Hänen tavoitteensa lentopallon suhteen oli heti selvä: ammattilaisuus. Pian tavoitteet alkoivat toteutua ja Martell nousi yhdeksi Meksikon parhaimmaksi junioripelaajaksi. Meksikossa ei kuitenkaan ollut sellaista aikuisten pääsarjaa, johon Martell olisi voinut nousta. Näin Martell joutui muuttamaan kotimaastaan pois ja aloittamaan lentopallon Espanjassa Malagan juniorijoukkueissa.

Malagassa Martellin kehitys jatkui samaa rataa, ja hän nousi Espanjan kovaan pääsarjaan. Ensimmäinen seura Espanjan pääsarjassa oli Gijon, jossa Martell pelasi muutaman menestyksekkään vuoden. Tämän jälkeen hän vaihtoi pelaamaan Arona Teneriffaan, jonka jälkeen tie vei edelleen Espanjan pääsarjassa Teruelin joukkueeseen.

Teruelissa Martell pelasi uransa toistaiseksi viimeisen kauden Espanjassa yhdessä suomalaisen Joni Markkulan kanssa. Teruelin kausi ei ollut parhain mahdollinen, ja Martell halusi uusia haasteita uralleen, joita hän löysi lopulta Suomesta, Lentopallon SM-liigasta.

Uusi seura oli nimeltään Vammalan Lentopallo, Vammalasta. Martell innostui uudesta haasteesta ennen kautta vielä enemmän kun kuuli että Valepa oli tehnyt kaksivuotisen sopimuksen suomalaisen Joni Markkulan kanssa. Näin suomalainen VaLePa sai hankittua todellisen huippuvahvistuksen.

Ensimmäinen kausi VaLePassa oli Martellille onnistunut, sillä hän löi itsensä heti vammalalaisten ihmisten sydämeen. Martell oli lopulta runkosarjan pistepörssin neljänneksi tehokkain pelaaja, sekä tehotilaston kolmanneksi paras pistemies. VaLePa otti kaudelta historiansa parhaimman SM-liigan runkosarjan sijoituksen ollen kolmannella sijalla. Myös pudotuspelit olivat VaLePalle jättimenestys kun joukkue jatkoi hyviä otteitaan ja ylsi lopulta pronssiin. Mitali oli seuran historian toinen SM-liigassa. Kauden päätteeksi Martell valittiin SM-liigan tähdistöjoukkueeseen.

Menestyksekkään vuoden jälkeen Martell jatkoi uraansa Vammalan Lentopallossa, kun hän teki kaksivuotisen jatkosopimuksen seuran kanssa. Sopimus kattoi kaudet 2008-2010. [3]

A-maajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martell lyömässä Brasilian A-maajoukkueen supertähtiä vastaan Pan-Amerikassa 2007.

Martell aloitti A-maajoukkueuransa Meksikon A-maajoukkueessa jo alle 20-vuotiaana nuorukaisena. Hän nousi nopeasti joukkueensa tähtipelaajaksi hakkurin roolissa, ja johti joukkuetta kapteenina. Vuonna 2006 Martell johdatti A-maajoukkueen Pan-Amerikan kisoissa neljännelle sijalle.

Toistaiseksi arvokkaimman voiton Martell otti A-maajoukkueessa, kun Meksiko voitti Pan-Amerikan mestaruuden historiansa ensimmäisen kerran vuonna 2007. Martell oli läpi kisojen joukkueen tärkein pelaaja, ja valittiin odotetusti kisojen parhaimmaksi pelaajaksi.[2]

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilökohtaiset:

  • Pan-Amerikan paras pelaaja 2007
  • Pan-Amerikan paras hyökkääjä 2006
  • Neljä kertaa Espanjan liigan pistepörssin voitto
  • SM-liigan All-stars pelaaja 2008

A-maajoukkueessa:

  • Pan-Amerikan mestaruus 2007
  • Pan-Amerikan 4. sija 2006

Seurajoukkueessa:

  • SM-pronssia 2008


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jose Luis Martell - lentisdata hotsport.info. 2008. Arkistoitu 5.2.2017. Viitattu 2008. (suomeksi)
  2. a b 2007 II Pan-American Men’s Volleyball Cup norceca.org. 2006. Arkistoitu 21.12.2012. Viitattu 18.7. 2008. (englanniksi)
  3. Huippuhakkuri Martell jatkaa VaLePassa iltasanomat.fi. 2008. Viitattu 2008. (suomeksi)[vanhentunut linkki]