Efraín Ríos Montt

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta José Efraín Ríos Montt)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Efraín Ríos Montt oikeudenkäynnissä vuonna 2013.

Kenraali José Efraín Ríos Montt (s. 16. kesäkuuta 1926) on entinen Guatemalan diktaattori. Hän otti vallan 1982, mutta joutui luopumaan siitä jo 18 kuukauden kuluttua. Myöhemmin hän pyrki valtaan demokraattisin keinoin ja kohosi tammikuussa 2001 kongressin puhemieheksi ja oli perustamansa hallitsevan Frente Republicano Guatemaltecon presidenttiehdokas 2003.

Ríos Montt opiskeli 1950 kadettina Yhdysvaltain School of the Americasissa Panaman kanavavyöhykkeellä. Vuonna 1954 hänellä oli pieni rooli CIA:n järjestämässä vallankaappauksessa vasemmistolaista Jacobo Arbenz Guzmánia vastaan. Presidentti kenraali Carlos Manuel Arana Osorion aikana hänestä tuli kenraali ja pääesikuntapäällikkö.

Vuonna 1973 hän erosi asemastaan Washingtonin suurlähetystössä pyrkiessään ehdokkaaksi maaliskuun 1974 presidentinvaaliin, jonka hävisi kenraali Kjell Eugenio Laugerud Garcíalle vain 70 000 äänellä. Ríos Montt sai viran sotilasattašeana Madridista, jossa hän oli vuoteen 1977.

Ríos Montt syytti vaalitappiostaan katolista papistoa, joka arvosteli häntä katolisten mayojen väärinkohtelusta, ja syytti pappeja vasemmistolaisten agenteiksi. Hän erosi katolisesta kirkosta 1978 ja liittyi kalifornialaiseen helluntailaiseen Church of the Wordiin.

Valtakausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7. maaliskuuta 1982 kenraali Ángel Aníbal Guevara voitti presidentinvaalit ja hänen oli tarkoitus astua virkaan 1. heinäkuuta. 23. maaliskuuta Ríos Montt kaappasi vallan tukijoidensa kenraali Horacio Egberto Maldonado Schaadin ja eversti Francisco Luis Gordillo Martínezin tuella, syrjäyttäen tuolloin presidenttinä olleen kenraali Fernando Romeo Lucas Garcían. Juntta hajotti kongressin ja kumosi perustuslain. 9. kesäkuuta juntan toiset kaksi jäsentä pakotettiin eroamaan, mikä jätti Ríos Monttin yksin asevoimien ylipäälliköksi ja puolustusministeriksi.

Ríos Montt kehitti kansallisen kasvun ja turvallisuuden suunnitelman, tavoitteena opettaa kansalle nationalismia ja sitoa köyhät maanviljelijät ja alkuperäisväestö kansaan, koska heidän lukutaidottomuutensa ja sivistymättömyytensä altisti heidät kansainväliselle kommunismille.

Väkivalta laajeni myöhemmin Ríos Monttin aloitettua verisen kampanjan vasemmistosissejä ja heidän tukijoitaan vastaan. Erityisesti mayaintiaaneja tapettiin tuhansittain poltetun maan taktiikkaa soveltaen. Yli 600 kylää tuhottiin ja mm. Plan de Sánchezin kylässä tapettiin 250 18. heinäkuuta 1982. Alkuperäisväestöä tapettiin yli 10 000 maaliskuusta heinäkuuhun 1982 ja tuhannet pakenivat rajan yli etelä-Meksikoon.

Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan vieraili maassa joulukuussa 1982 ja ylisti Ríos Monttia. Tammikuussa 1983 Reagan myi Guatemalle helikopterien varaosia vakuutettuaan kongressille että maan ihmisoikeustilanne oli parantunut. Vastineeksi Ríos Montt oli valmis herättämään uudelleen henkiin Keski-Amerikan puolustusneuvoston yhdistääkseen voimat El Salvadorin ja Hondurasin kanssa Nicaraguan vasemmistolaista sandinistahallitusta vastaan.

Vuoden 1982 lopulla Ríos Montt julisti sodan olevan voitettu ja lupasi "kattoja pään päälle, työtä ja tortillaa" (techo, trabajo, y tortillas).

Häntä vastaan oli tehty kolme vallankaappausyritystä hänen vallassaoloaikanaan. 29. kesäkuuta 1983 hän julisti hätätilan ja ilmoitti vaaleista heinäkuussa 1984. Elokuun 8. kenraali Óscar Humberto Mejía Victores kuitenkin syrjäytti hänet verettömässä vallankaappauksessa.

Paluu politiikkaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ríos Montt perusti Frente Republicano Guatemaltecon 1989. Hän yritti asettua presidenttiehdokkaaksi 1990, mutta perustuslaillinen oikeus kielsi sen. Hän oli kuitenkin FRG:n edustajana kongressissa 1990–2004. Yksikamarisen parlamentin puhemieheksi hänet valittiin 1994. Koska hän ei päässyt presidentiksi, hän tuki Alfonso Portilloa, joka hävisi niukasti 1995 ja voitti 1999.

Guatemalan perustuslaki kieltää entisiä vallankaappaajia nousemasta uudelleen valtaan vaaleissa, mutta lisäys hyväksyttiin 1986 ja Ríos Monttin kannattajien mukaan sitä ei voi soveltaa taannehtivasti. Hän julisti ehdokkuutensa 24. heinäkuuta, mikä sai nimen Jueves Negro. Myöhemmin korkein oikeus hyväksyi hänet ehdokkaaksi, vaikka perustuslaillinen oikeus oli estänyt hänen ehdokkuutensa 1990 ja 1995. Kampanjastaan huolimatta Ríos Montt jäi kolmanneksi saaden 19,3 prosenttia äänistä.

Espanja on vaatinut hänen luovuttamistaan tuomittavaksi kansanmurhasta syytettynä.[1]

Toukokuussa 2013 Ríos Montt tuomittiin 80 vuodeksi vankeuteen kansanmurhasta ja sotarikoksista,[2] mutta tuomio kumottiin kaksi viikkoa myöhemmin perustuslakituomioistuimessa menettelytapavirheen vuoksi[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Spain seeks Guatemalan ex-rulers (BBC)
  2. STT–AFP–REUTERS: Guatemalan ex-diktaattori sai tuomion intiaanien tappamisesta Helsingin Sanomat. 11.5.2013. Viitattu 11.5.2013.
  3. Wallius, Anniina: Guatemalan entisen diktaattorin kansanmurhatuomio kaatui teknisiin virheisiin 21.5.2013. YLE. Viitattu 21.5.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Guatemalan lippu Edeltäjä:
Fernando Romeo Lucas García
Guatemalan presidentti
19821983
Seuraaja:
Óscar Humberto Mejía Victores