Joroisten Musiikkipäivät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joroisten Musiikkipäivät on Savossa vuosittain heinä-elokuun vaihteessa järjestettävä musiikkifestivaali. Ensimmäiset Joroisten Musiikkipäivät järjestettiin vuonna 1977. Festivaalin toteuttaa Joroisten Musiikkiyhdistys ry, joka perustettiin vuonna 1980.

Kartanoissa ja kirkoissa järjestettävät kamarimusiikkikonsertit ovat Joroisten Musiikkipäivien ydintä. Festivaali hyödyntää myös muita alueen erikoisimpia esiintymispaikkoja. Festivaalin ohjelma sisältää kamarimusiikkia, lapsille suunnattuja tapahtumia ja viihdekonsertteja. Konsertteja järjestetään Joroisten lisäksi Varkaudessa, Leppävirralla, Juvalla ja Rantasalmella.

Musiikkipäivien entisiä ja nykyisiä tapahtumapaikkoja ovat Putkisalon kartano, Joroisten kirkko, Leppävirran kirkko, Martti Talvela -kampus, Juvan kirkko, Järvikylän kartano, Torstilan kartano, Frugårdin kartano, Kartanogolf ja Joroisniemen kartano.[1]

Joroisten Musiikkipäivät järjestettiin 45. kerran vuonna 2023.[2] Musiikkipäivät järjestetään vuonna 2024.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kamarimusiikki on soinut vuosisatoja Joroisten pitäjän kartanoissa. Musiikkia on kuunneltu ja soitettu itse, ja jo 1700-luvun loppupuolella Joroisten seurapiirielämä oli sen verran vilkasta tanssiaisineen, että pitäjää alettiin kutsua ”Pikku Pariisiksi” tai ”Savon Pariisiksi”. Osasyynä nimitykseen olivat musiikki- ja teatteriseurueet, jotka saapuivat Tukholmasta ja huhujen mukaan jopa Pariisista saakka. Aikanaan myös pitäjän salit ja salongit täyttyivät ruotsin- ja ranskankielen puheesta, ja Haapaniemen sotakoulun kadetit pitivät seuraa kartanoiden naisille. Rouva Karin Grotenfelt järjesti Järvikylän kartanossa hyväntekeväisyyskonsertin, ja esiintyjinä olleet oopperalaulaja Raili Viljakainen ja pianisti Ralf Gothóni havaitsivat kamarimusiikin olevan omimmillaan pitäjän kartanoissa. Tästä syntyi musiikkipäiviä jo yli 40 vuotta järjestänyt Joroisten Musiikkiyhdistys.[4][5]

Taiteellisia johtajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tapahtumapaikat Joroinen Music Festival – Joroisten Musiikkipäivät. Viitattu 12.1.2024.
  2. Tervetuloa 45. Joroisten Musiikkipäiville! Joroinen Music Festival – Joroisten Musiikkipäivät. 21.7.2023. Viitattu 12.1.2024.
  3. Joroisten Musiikkipäivien 2024 ensimmäiset konsertit on julkaistu Joroinen Music Festival – Joroisten Musiikkipäivät. 30.11.2023. Viitattu 12.1.2024.
  4. Joroisten kulttuuritoimi (Arkistoitu – Internet Archive) Kunnan sivut
  5. Savon Pariisi (Arkistoitu – Internet Archive) Kunnan sivut
  6. Taavitsainen, Iikka: Oopperaosaaja Jan Hultin Joroisten Musiikkipäivien johtoon Savon Sanomat. 7.10.2015. Arkistoitu 18.10.2015. Viitattu 7.10.2015.
  7. Tiainen, Janne: Jussi Merikanto on valittu taiteelliseksi johtajaksi Joroisten Musiikkipäiville - Jan Hultin päättää kautensa Joroisissa Juvan Lehti. 26.5.2021. Viitattu 22.2.2022.