Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko
Suuntautuminen Luterilaisuus
Hallinto Episkopaalisuus
Johtaja piispa Ibrahim Azar
Yhteistyötahoja Luterilainen maailmanliitto
Toiminta-alue Israel, Jordania
Perustettu 1959
Hiippakuntia 1
Seurakuntia 6
Jäseniä 2 500[1]
Kotisivu http://www.elcjhl.org/

Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko (engl. Evangelical Lutheran Church of Jordan and the Holy Land, ELCJHL) sai alkunsa 1800-luvun puolivälissä, kun saksalaiset ja englantilaiset lähetyssaarnaajat saapuivat Palestiinaan. Theodor Fliedner ja saksalainen diakoniajärjestö Kaiserswerther Diakonissen perustivat 1851 luterilaisen tyttöjen sisäoppilaitoksen Talitha Kumi Jerusalemiin. 1860 Theodor Schneller perusti sinne 'syyrialaisen orpokodin', joka oli tarkoitettu Libanonista tulleille kristityille orpolapsille. Lapset perheineen olivat joutuneet Libanonissa kristittyihin kohdistuneen joukkomurhan uhreiksi.

Jerusalemiin syntyi luterilaisia palestiinalaisia seurakuntia Jerusalemiin, Beetlehemiin, Beit Jalaan ja Beit Sahouriin. Tämän lisäksi seurakuntia toimii Ramallahissa ja Ammanissa. Seurakunnat yhdistyivät Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaiseksi kirkoksi, kun Länsiranta kuului Jordaniaan. Tästä juontaa kirkon nimessä nimi Jordania.

Kirkko perustettiin virallisesti 17. toukokuuta 1959, jolloin Jordanian kuningas Hussein I tunnusti sen. Vuoteen 1979 kirkkoa johdettiin Saksasta käsin. Tämän jälkeen kirkon johdossa on ollut paikallisväestöä edustava piispa. Kirkon piispana toimi vuoteen 2017 Munib Younan, joka oli myös Luterilaisen maailmanliiton presidentti 2010-2017. Younan on valmistunut Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta teologian maisteriksi. 14 tammikuuta 2005 kirkko muutti nimeään lisäten siihen tarkennuksen 'ja Pyhän Maan...', joka kattaa Jordanian lisäksi kirkon toiminta-alueen Israelissa ja palestiinalaisalueilla.

Kirkon jäsenistö edustaa Pyhän Maan kristittyä vähemmistöä. Toiminta-alueella Palestiinalaisalueilla ja Itä-Jerusalemissa sen jäsenten osuus on kaksi prosenttia.

Pääkirkkona toimii saksalaisten rakentama Vapahtajan kirkko Jerusalemissa. Kuva vuodelta 1900.

Kansainväliset yhteydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko tekee yhteistyötä Luterilaisen maailmanliiton, Amerikan evankelisluterilaisen kirkon ja saksalaisten kirkkojen kanssa. Suomessa sen yhteistyökumppaneita ovat Kirkon ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura. Kuopion hiippakunta ja Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko solmivat 17.2. 2009 yhteistyösopimuksen, joka koskee työntekijä- ja harjoittelijavaihtoa, koulutusta ja seurakuntavierailuja. Kuopion hiippakunta haluaa sopimuksen kautta konkreettista tuntumaa globalisaatioon, lähetystyöhön, suvaitsevaisuuskasvatukseen sekä rauhan rakentamiseen. [2]

Saksankielinen wikipedia-artikkeli Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisesta kirkosta.

  1. Churches in Israel The Lutheran World Federation. Arkistoitu 3.2.2018. Viitattu 28.7.2020. (englanniksi)
  2. Heikki Rusama: Jordanian luterilainen kirkko ja Kuopion hiippakunta allekirjoittivat yhteistyösopimuksen Kotimaa. 17.02.2009. Viitattu 25.6.2009.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Evangelisch-Lutherische Kirche in Jordanien und im Heiligen Land