Jonathan Liebesman

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jonathan Liebesman
Jonathan Liebesman vuonna 2010.
Jonathan Liebesman vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt 15. syyskuuta 1976 (ikä 43)
Johannesburg, Etelä-Afrikka
Ammatti elokuvaohjaaja, tuottaja
Ohjaaja
Aktiivisena 2000–
Tunnetuimmat ohjaukset Teksasin moottorisahamurhaaja – pahan alku
Battle: Los Angeles
Titaanien raivo
Teenage Mutant Ninja Turtles
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Jonathan Liebesman (s. 15. syyskuuta 1976 Johannesburg) on eteläafrikkalainen elokuvaohjaaja.

Alkuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liebesman opiskeli elokuvantekoa Etelä-Afrikassa AFDA korkeakoulussa ja New Yorkissa Tisch School of the Artsissa.[1] New Yorkissa opiskellessaan hän ohjasi ja käsikirjoitti yhdessä Jamie Ruddyn kanssa vuonna 2000 ilmestyneen lyhytelokuvan Genesis and Catastrophe. Se saavutti menestystä Austinin elokuvajuhlissa ollen paras lyhytelokuva. Lisäksi Liebesman palkittiin Hollywoodin elokuvajuhlissa "Hollywood Young Filmmaker" -palkinnolla.[1]

Elokuvaohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liebesmanin ensimmäinen ohjaama pitkäelokuva oli Darkness Falls. Hän ei koskaan ollut kauhuelokuvien ystävä, mutta saatuaan sopimuksen elokuvan ohjaamisesta ja tehtyään taustatutkimuksia elokuvaa varten Liebesman osasi arvostaa genreä enemmän.[1] Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2003. Se menestyi 11 miljoonan budjettiinsa nähden hyvin lipputuloissa. Yhdysvalloissa elokuva tuotti yli kolmenkymmentä miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuisesti yli 47 miljoonaa dollaria.[2] Elokuva saavutti Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films -palkintogaalassa Emma Caulfieldin myötä "Cinescape Genre Face of the Future" -palkinnon. Elokuva oli ehdolla myös parhaaksi kauhu/jännityselokuvaksi Teen Choice -palkintogaalassa.

Liebesman jatkoi kauhuelokuvien parissa ohjattuaan seuraavaksi Michael Bayn tuottaman Teksasin moottorisahamurhaaja – pahan alku. Elokuva tuotti hieman enemmän mitä Liebesmanin edellinen ohjaama elokuva Darkness Falls. Teksasin moottorisahamurhaaja – pahan alku tuotti yhdysvalloissa 39.5 miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuisesti 51.7 miljoonaa dollaria.[3] Se oli selkeä menestys budjettiin nähden, joka oli noin kolmetoista miljoonaa dollaria. Elokuva saavutti myös muutamia ehdokkuuksia. Se oli ehdolla muun muassa Golden Raspberryn saajaksi huonoin esiosa tai jatko-osa luokassa. Sitä vastoin Iso-Britannian Empire-palkinnoissa se oli ehdolla parhaaksi kauhuelokuvaksi. Saturn-palkintogaalassa se puolestaan oli ehdolla parhaasta maskeerauksesta.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jonathan Liebesman biography tribute.ca Viitattu 30.8.2014 (englanniksi)
  2. Darkness Falls Box Office Mojo Viitattu 30.8.2014 (englanniksi)
  3. The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning Box Office Mojo Viitattu 30.8.2014 (englanniksi)