Jon Zazula

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jon ”Jonny Z” Zazula (1952[1]1. helmikuuta 2022[2]) oli yhdysvaltalainen musiikkituottaja ja manageri, joka perusti levy-yhtiö Megaforce Recordsin.

Jon ja hänen vaimonsa Marsha Zazula omistivat 1980-luvulla East Brunswickissä New Jerseyssä levykaupan nimeltä Rock'n Roll Heaven. Levykauppansa ansiosta pariskunta oli aktiivinen nauhatreidauksen parissa ja he soittivat kaupassaan usein tuntemattomien yhtyeiden demonauhoja. Itärannikon metallimusiikki levisi tehokkaasti treidausverkostossa, johon kuuluivat Yhdysvaltain länsirannikolla myös Metal Blade Recordsin perustaja Brian Slagel, Metal Mania -lehden toimittaja Ron Quintana ja musiikkituottaja Mark Whitaker.

Kuultuaan thrash metal -yhtye Metallican demon No Life Til Leather Jon Zazula tarjosi Metallicalle sen ensimmäisen levytyssopimuksen. Zazulan pariskunnan oli samalla perustettava Megaforce Records, jotta he pystyivät julkaisemaan Metallican esikoisalbumin Kill 'Em Allin. Ensi töikseen hän järjesti myös Metallicalle lyhyen itärannikon kiertueen yhteistyössä muiden yhtyeiden kanssa. Yhtiö toimi aluksi täysin Zazulan henkilökohtaisten varojen turvin, mutta Kill 'Em Allin menestyksen jälkeen Zazula jatkoi työskentelyä useiden metalliyhtyeiden kanssa. Hänen yhtiönsä kuuluisimpia artisteja ovat sittemmin olleet Testament, Overkill, Frehley's Comet, King’s X, Ministry ja Anthrax.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]