Jon Hiseman

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Phillip John ”Jon” Hiseman

Jon Hiseman vuonna 2015.
Jon Hiseman vuonna 2015.

Syntynyt 21. kesäkuuta 1944 (ikä 73)
Kotoisin Blackheath, Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatit muusikko, ääniteknikko
Yhtyeet Mike Taylor
The New Jazz Orchestra
Graham Bond Organisation
Georgie Fame
John Mayall's Bluesbreakers
Colosseum
Tempest
Colosseum II
Paraphernalia
United Jazz and Rock Ensemble
JCM
MusicBrainz

Phillip John ”Jon” Hiseman (s. 21. kesäkuuta 1944 Blackheath, Lontoo) on englantilainen jazz- ja rock-rumpali sekä ääniteknikko.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jon Hiseman opiskeli lapsena pianon ja viulun soittoa, mutta päätyi jo varhaisessa teini-iässä lyömäsoittimiin. Hänen ensimmäiset esiintymisensä olivat patarumpalina (timpani) pienessä orkesterissa ja jazz-triossa pianisti Dave Greensladen ja basisti Tony Reevesin kanssa, jotka myöhemmin olivat Colosseum-yhtyeen alkuperäisiä jäseniä. 18-vuotiaana hän soitti puoliammattilaisena Lontoossa rhythm & blues -yhtyeissä ja modernin jazzin yhtyeissä. Vuonna 1964 hän tapasi tulevan vaimonsa Barbara Thompsonin. Jon Hiseman oli ottanut kutsumanimekseen John erottuakseen isästään, mutta ensimmäisessä lehtiartikkelissa hänen nimensä oli kirjoitettu virheellisesti Jon ja virhe on saanut jatkua siitä asti.

Vuonna 1966 Jon Hiseman ryhtyi ammattilaiseksi korvatessaan Ginger Bakerin Graham Bond Organisation -yhtyeessä. Tämän jälkeen hän soitti lyhyen aikaa Georgie Famen yhtyeessä ja oli mukana John Mayall & the Bluesbreakers -yhtyeessä, joka levytti vuonna 1968 Bare Wires -albumin.

Vuonna 1968 hän perusti jazz-rockin pioneeriyhtye Colosseumin yhdessä tenorisaksofonisti Dick Heckstall-Smithin ja basisti Tony Reevesin kanssa. Colosseum hajoamisi loppuvuonna 1971.

Vuonna 1972 Hiseman perusti Tempest-yhtyeen ja vuonna 1975 Colosseum II -yhtyeen, jossa olivat mukana muun muassa kosketinsoittaja Don Airey ja kitaristi-laulaja Gary Moore.

Vuonna 1977 Jon Hiseman tapasi Andrew Lloyd Webberin, jonka kanssa Colosseum II teki Variations-albumin, joka nousi albumilistoilla toiseksi. Hän on soittanut myös Andrew Lloyd Webberin musikaaleissa (mm. Cats) ja levyttänyt TV-musiikkia.

Jon Hiseman on soittanut myös jazz-yhtyeissä kuten vaimonsa saksofonisti Barbara Thompsonin Paraphernaliassa vuodesta 1979. Hän oli myös vuonna 1975 perustajajäsen United Jazz and Rock Ensemblessa, "bändijohtajien bändissä". Vuonna 1986 Jon Hiseman julkaisi rumpusoololevyn About Time Too!. Hän on legandaarisesti eräässä haastattelussa nimennyt maailman kolme parasta rumpalia seuraavasti: Elvin Jones, Elvin Jones, Elvin Jones.

Jon Hisemanilla on ollut vuodesta 1982 kotonaan Lontoon Surreyssa Temple Music Studio, jossa hän harjoittaa ääniteknikkoammattiaan.

Vuonna 1994 hän kokosi Colosseum-yhtyeen uudelleen samassa kokoonpanossa, jossa se hajosi vuonna 1971. Lokakuussa 2010 julkaistiin Jon Hisemanin musiikillisesta elämästä laajasti kertova Martyn Hansonin kirjoittama kirja Playing the Band – The Musical Life of Jon Hiseman.

Vuonna 2017 Jon Hiseman perusti uuden JCM nimisen trion. Yhtye levytti albumin "Heroes" loppuvuonna 2017 ja se julkaistiin huhtikuussa 2018. JCM aloitti myös kiertueensa 7. huhtikuuta 2018. Yhtyeen muut jäsenet ovat kitaristi/laulaja Clem Clempson ja kitaristi/laulaja Mark Clarke.

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jack Bruce[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colosseum[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tribute[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tempest[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tempest – (1973)
  • Living in Fear – (1974)
  • Under The Blossom: The Anthology – (2005) [includes both albums + BBC session recordings]

Colosseum II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

United Jazz + Rock Ensemble[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JCM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hanson, Martyn: Playing The Band — The Musical Life of Jon Hiseman. Lontoo: Temple Music Books, 2010. ISBN 978-0-9566863-0-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]