Jon Hiseman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Philip John ”Jon” Hiseman
Jon Hiseman vuonna 2015.
Jon Hiseman vuonna 2015.
Henkilötiedot
Syntynyt21. kesäkuuta 1944
Blackheath, Lontoo
Kuollut12. kesäkuuta 2018 (73 vuotta)
Sutton, Lontoo
Ammatti muusikko, ääniteknikko
Muusikko
Tyylilajit jazz, blues ja fuusiojazzView and modify data on Wikidata
Soittimet rumpusettiView and modify data on Wikidata
Yhtyeet Mike Taylor
The New Jazz Orchestra
Graham Bond Organisation
Georgie Fame
John Mayall's Bluesbreakers
Colosseum
Tempest
Colosseum II
Paraphernalia
United Jazz and Rock Ensemble
JCM
Levy-yhtiöt Decca RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.temple-music.com

Philip John ”Jon” Hiseman (21. kesäkuuta 1944 Blackheath, Lontoo12. kesäkuuta 2018 Sutton, Lontoo[1]) oli englantilainen jazz- ja rock-rumpali, ääniteknikko, levytuottaja ja musiikin julkaisija.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jon Hiseman opiskeli lapsena pianon ja viulun soittoa, mutta hän päätyi jo varhaisessa teini-iässä lyömäsoittimiin. Hänen ensimmäiset esiintymisensä olivat patarumpalina (timpani) pienessä orkesterissa ja jazz-triossa pianisti Dave Greensladen ja basisti Tony Reevesin kanssa, joista myöhemmin tuli Colosseum-yhtyeen alkuperäisiä jäseniä. 18-vuotiaana hän soitti puoliammattilaisena Lontoossa rhythm & blues -yhtyeissä ja modernin jazzin yhtyeissä. Vuonna 1964 hän tapasi tulevan vaimonsa Barbara Thompsonin. Jon Hiseman oli ottanut kutsumanimekseen John erottuakseen isästään, mutta ensimmäisessä lehtiartikkelissa hänen nimensä oli kirjoitettu virheellisesti Jon ja virhe on saanut jatkua siitä asti.

Vuonna 1966 Jon Hiseman ryhtyi ammattilaiseksi korvatessaan Ginger Bakerin Graham Bond Organisation -yhtyeessä. Tämän jälkeen hän soitti lyhyen aikaa Georgie Famen yhtyeessä ja John Mayall & the Bluesbreakers -yhtyeessä, joka levytti vuonna 1968 Bare Wires -albumin.

Vuonna 1968 hän perusti jazz-rockin pioneeriyhtye Colosseumin yhdessä tenorisaksofonisti Dick Heckstall-Smithin ja basisti Tony Reevesin kanssa. Mukaan tulivat myös Dave Greenslade ja James Litherland. Myöhemmin Clem Clempson korvasi James Litherlandin ja Mark Clarke Tony Reevesin. Mukaan kutsuttiin myös Chris Farlowe. Tässä kokoonpanossa Colosseum hajosi loppuvuonna 1971.

Vuonna 1972 Hiseman perusti Tempest-yhtyeen, johon mukaan tuli Colosseumista Mark Clarke. Vuonna 1975 Hiseman perusti Colosseum II -yhtyeen, jossa olivat mukana muun muassa kosketinsoittaja Don Airey ja kitaristi-laulaja Gary Moore.

Vuonna 1977 Jon Hiseman tapasi Andrew Lloyd Webberin, jonka kanssa Colosseum II teki vuonna 1978 Variations-albumin, joka nousi albumilistoilla toiseksi. Hän soitti sen jälkeen myös Andrew Lloyd Webberin musikaaleissa (mm. Cats) ja levytti TV-musiikkia.

Jon Hiseman on soittanut myös monissa jazz-yhtyeissä. Hän oli myös vuonna 1974 perustamassa vaimonsa saksofonisti Barbara Thompsonin kanssa United Jazz and Rock Ensemblea, "bändijohtajien bändiä", joka toimi vuoteen 2002. Jon Hiseman esiintyi Suomessa Pori Jazzfestivaaleilla URJE:n kanssa 16.-17.1993. Vaimonsa Paraphernalia-yhtyeessä hän soitti vuodesta 1979.

Vuodesta 1983 Jon Hisemanilla oli kotonaan Lontoon Suttonissa Temple Music Studio, jossa hän harjoitti ääniteknikkoammattiaan.

Vuonna 1986 Jon Hiseman julkaisi rumpusoololevyn About Time Too!. Hän on legandaarisesti eräässä haastattelussa nimennyt maailman kolme parasta rumpalia seuraavasti: Elvin Jones, Elvin Jones, Elvin Jones.

Vuonna 1994 hän kokosi Colosseum-yhtyeen uudelleen samassa kokoonpanossa, jossa se hajosi vuonna 1971. Kun yhtyeen alkuperäinen saksofonisti Dick Heckstall-Smith kuoli 17.12.2004, Barbara Thompson tuli yhtyeen saksofonistiksi. Yhtye soitti noin 21 vuotta, kunnes jäähyväiskonsertti oli 28.2.2015 Lontoossa Shepherd`s Bush Empiressa.

Lokakuussa 2010 julkaistiin Jon Hisemanin musiikillisesta elämästä laajasti kertova Martyn Hansonin kirjoittama kirja Playing the Band – The Musical Life of Jon Hiseman.

Vuonna 2017 Jon Hiseman perusti JCM-trion, jonka muut jäsenet olivat kitaristi/laulaja Clem Clempson ja kitaristi/laulaja Mark Clarke. Yhtye levytti albumin "Heroes" loppuvuonna 2017 ja se julkaistiin huhtikuussa 2018 sekä CD- että vinyylimuodossa. JCM aloitti Euroopan kiertueensa 7. huhtikuuta 2018 Lontoosta. Yhtye ehti soittaa 11 konserttia, kunnes kiertue keskeytyi 22.4.2018 Bonnin konsertin jälkeen Jon Hisemanin sairastuttua vakavasti. Kiertueen loput 17 konserttia peruutettiin.

Keskiviikkona 25.4.2018 Lontoossa Jon Hisemanilla diagnosoitiin aivoissa syöpäkasvain ja hänet leikattiin 8.5.2018. Leikkaus onnistui hyvin ja toipuminen alkoi, mutta maanantaina 14.5.2018 hänelle tuli aivoverenvuoto ja hänet leikattiin äkillisesti uudelleen. Tästä leikkauksesta hän ei kuitenkaan palannut tajuihinsa. Hänet siirrettiin Suttoniin kotinsa lähelle saattokotiin terminaalihoitoon, missä hän kuoli 12.6.2018 klo 3:55.

Jon Hisemanin muistokonsertti "Tribute to Jon Hiseman" pidettiin lauantaina 2.2.2019 Lontoossa samassa paikassa kuin Colosseumin jäähyväiskonsertti eli Shepherd`s Bush Empiressa.

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jack Bruce[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colosseum[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tribute[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tempest[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tempest – (1973)
  • Living in Fear – (1974)
  • Under The Blossom: The Anthology – (2005) [includes both albums + BBC session recordings]

Colosseum II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

United Jazz + Rock Ensemble[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JCM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hanson, Martyn: Playing The Band — The Musical Life of Jon Hiseman. Lontoo: Temple Music Books, 2010. ISBN 978-0-9566863-0-5.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]