Johnny Mnemonic – kuoleman kuriiri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Johnny Mnemonic)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johnny Mnemonic – kuoleman kuriiri
Johnny Mnemonic
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Robert Longo
Käsikirjoittaja William Gibson
Perustuu William Gibsonn novelliin Johnny Mnemonic
Tuottaja Don Carmody
Säveltäjä Brad Fiedel (teatteriversio)
Mychael Danna (ohjaajan versio)
Kuvaaja François Protat
Leikkaaja Ronald Sanders
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Alliance Communications
TriStar Pictures
Levittäjä TriStar Pictures
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 98 min (teatteriversio)[1]
104 min (ohjaajan versio)[2]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 26 miljoonaa dollaria[3]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Johnny Mnemonic – kuoleman kuriiri on vuonna 1995 ensi-iltansa saanut kanadalais-yhdysvaltalainen kyberpunk-elokuva, jonka on ohjannut Robert Longo. Elokuvan käsikirjoitus perustuu William Gibsonin vuonna 1980 julkaistuun novelliin Johnny Mnemonic, joka kuvaa kirjailijalle tyypillistä dystooppista tulevaisuutta ja megakorporaatioiden ylivaltaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2021 Johnny (Keanu Reeves) on datakuriiri, jonka tehtävä on kuljettaa aivoissaan olevan datasirun avulla salassa pidettävää tietoa, jota megakorporaatiot eivät voi lähettää virtuaalitodellisuutta käyttävän Verkon välityksellä. Johnny on luopunut osasta muistojaan tehdäkseen tilaa datasirulle, ja hän haluaa viimeisen keikan avulla saada kokoon tarvittavat rahat muistojensa palauttamiseen.

Johnnyn aivoihin on ladattu tietoa, jota hän ei itse tiedä. Se on parannuskeino maailmanlaajuiseen epidemiaan, tautiin nimeltä Nerve Attenuation Syndrome (NAS), johon puolet virtuaalitodellisuudessa viihtyvistä kansalaisista on sairastunut. NAS:in aiheuttaa laitteiden sähkömagneettinen säteily, ja se johtaa poikkeuksetta kuolemaan. Johnnyn tehtävänä on salakuljettaa tämä elintärkeä tieto Aasiasta Yhdysvaltoihin. Hänen tiellään ovat kuitenkin tietoa havitteleva japanilainen yakuza ja kansainvälinen lääkeyhtiö Pharmakom. Lisäksi Johnnyn muisti on ylikuormitettu hengenvaarallisesti, ja hänen päänsä räjähtää jos hän ei saa tietoa ladattua sieltä pois ajoissa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Keanu Reeves  Johnny Mnemonic  
 Dina Meyer  Jane  
 Ice-T  J-Bone  
 Takeshi Kitano  Takahashi  
 Dolph Lundgren  Street Preacher  
 Henry Rollins  Spider  
 Barbara Sukowa  Anna Kalmann  
 Udo Kier  Ralfi  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnny Mnemonic on taidemaalarina ja kuvanveistäjänä paremmin tunnetun Robert Longon esikoisohjaus. Se oli myös William Gibsonin ensimmäinen Hollywood-käsikirjoitus.[4] Alun perin tekijöiden oli tarkoitus tehdä taide-elokuva pienellä noin puolentoista miljoonan dollarin budjetilla, mutta budjetin koko kasvoi lopulta 30 miljoonaan dollariin.[3] Longo ja Gibson käyttivät viisi vuotta elokuvan rahoittamiseen ja kuvaamiseen.[4]

Elokuva kuvattiin Torontossa, jossa lavasteet rakennettiin tyhjään tehdasrakennukseen.[4]

Sony käytti elokuvan markkinoinnissa useita eri kanavia: samaan aikaan elokuvan ensi-illan kanssa julkaistiin soundtrack Columbia Recordsin kautta ja videopeli Sony ImageWorksin kautta.[3] Sony myös järjesti verkkotiedotustilaisuuden William Gibsonin kanssa ja internetissä toimivan aarrejahdin, jossa jaettiin palkintoja 20 000 dollarin edestä.[4][3]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan sanotaan olleen osaltaan tuomassa kyberpunkkia suuren yleisön tietoisuuteen.[3]

Johnny Mnemonic ei ollut menestys ilmestyessään, vaan se sai enimmäkseen kielteisiä arvosteluja. Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 13 prosenttia arvostelijoista piti elokuvasta. Sivuston otanta on 30 arviota, ja elokuvalla on sivustolla arvosana 3.4/10.[5] Lisäksi Keanu Reeves sai roolisuorituksestaan elokuvissa Johnny Mnemonic ja Rakkauden pilvitarha huonoimman miespääosan Golden Raspberry -ehdokkuuden, mutta palkinnon voitti Pauly Shore roolistaan elokuvassa Rankka velvollisuus.[6]

Muut mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvateemainen flipperi ilmestyi loppukesästä 1995.[7] Flipperin tehtävien kautta kerätään gigatavuja ja pelaajan tehtävänä saada kasaan 320 Gt dataa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johnny Mnemonic (1995) Box Office Mojo. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
  2. Johnny Mnemonic (Blu-ray). DVDCompare.net
  3. a b c d e Harmon, Amy: Crossing Cyberpunk's Threshold – Hollywood: Author William Gibson’s dark view of the future hits the mainstream this week in ‘Johnny Mnemonic.’ Los Angeles Times. 24.5.1995. Los Angeles. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
  4. a b c d Remembering Johnny Wired. 6.1.1995. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
  5. Johnny Mnemonic (1995) rottentomatoes.com. Rottentomatoes.com. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
  6. Razzie Awards (1996) IMDB. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
  7. Johnny Mnemonic Pinball Internet Pinball Database. Viitattu 26.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]