Johnny Guitar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johnny Guitar
Johnny guitar.jpg
Ohjaaja Nicholas Ray
Käsikirjoittaja Romaani:
Roy Chanslor
Käsikirjoitus:
Philip Yordan
Tuottaja Herbert Yates
Säveltäjä Peggy Lee
Victor Young
Kuvaaja Harry Stradling
Leikkaaja Richard L. Van Enger
Pääosat Joan Crawford
Sterling Hayden
Mercedes McCambridge
Scott Brady
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Republic Pictures
Ensi-ilta  Yhdysvallat 27. toukokuuta 1954,
 Suomi 18. helmikuuta 1955
Kesto 110 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Johnny Guitar on yhdysvaltalainen Nicholas Rayn ohjaama lännenelokuva vuodelta 1954, joka perustuu Roy Chanslorin vuonna 1953 kirjoittamaan romaaniin. Elokuvan pääosissa näyttelevät muiden muassa Joan Crawford ja Sterling Hayden. Elokuvassa on värit, ja se on noin 110 minuutin mittainen. Johnny Guitar sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa toukokuussa 1954, ja Suomessa helmikuussa 1955 [1]. Republic Pictures tuotti elokuvan.

Elokuvaa on kehuttu sen epätavallisesta juonesta, lännenelokuville harvinaisista naispääosista ja upeasta värimaailmasta.

Johnny Guitar -elokuvan pohjalta on tehty samanniminen musikaali, jonka ensi-ilta oli Yhdysvalloissa vuonna 2004 [2].

Elokuvan tunnussävelmän "Johnny Guitar" sanoitti Peggy Lee ja kansansävelmästä sovitti Victor Young. Suomeksi se on levytetty useita kertoja nimellä "Surujen kitara".

Vuonna 2008 Johnny Guitar valittiin "kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävänä" elokuvana säilytettäväksi Yhdysvaltain kongressin kirjaston National Film Registryssä [3]. Vuonna 1979 se pääsi mukaan suomalaiskriitikoiden kokoamalle sadan tärkeimmän elokuvan listalle[4]. The New York Timesin kriitikot valitsivat sen vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joan Crawford näyttelee saluunanomistaja Viennaa, jota syytetään aiheettomasti rikoksesta. Elokuvan nimihahmo, Sterling Haydenin näyttelemä Johnny "Guitar" Logan, auttaa Viennaa puolustautumaan kaupungin viranomaisia vastaan, jotka Emma Smallin (Mercedes McCambridge) johtamana yrittävät häätää naisen pois.

Kysymys on pohjimmiltaan rahasta: paikkakunnalle on tulossa rautatie - ja Viennan maat ovat sen linjauksella; tämä merkitsee hänelle rikkautta ja vaikutusvaltaa, kun siihen asti seudun epävirallisena keisarinnana ollut Emma Small joutuisi täysin sivuun.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0047136/releaseinfo
  2. http://www.imdb.com/title/tt0047136/
  3. http://www.imdb.com/title/tt0047136/awards
  4. Astala, Erkki: Ne sata tärkeintä, Projektio 2/1980 s. 7.
  5. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 5.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]