John Smith (poliitikko)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

John Smith, QC (13. syyskuuta 193812. toukokuuta 1994) oli brittiläinen poliitikko, joka oli Labour Partyn johtaja heinäkuusta 1992 vuoteen 1994, jolloin hän menehtyi yllättäen sydänkohtaukseen.

John Smith syntyi Ardrishaigin kylässä Argyll ja Butessa Länsi-Skotlannissa. Hän opiskeli Glasgow’n yliopistossa aluksi historiaa ja myöhemmin lakia. Hän pyrki parlamenttiin jo vuonna 1961 ollessaan vielä yliopistossa, mutta pääsi sinne vasta 1970. Hänestä tuli nuorempi ministeri energiaministeriöön Harold Wilsonin hallitukseen. James Callaghanin noustessa pääministeriksi hänestä tuli ministeri Privy Council Officessa ja Edmund Dellin jäädessä eläkkeelle kauppaministeri aina vuoden 1979 vaaleihin asti.

Smith oli Roy Hattersleyn kampanjapäällikkö tämän pyrkiessä puoluejohtajaksi ja piti useita ministeriasemia Labourin varjohallituksessa sen pitkän oppositiokauden aikana. Callaghania seurasivat Labourin johdossa sen aikana Michael Foot ja Neil Kinnock. Smith sai sydänkohtauksen vuonna 1988, mutta toipui. Hänestä tuli viimein Labourin johtaja 18. heinäkuuta 1992. Hänen lyhyen johtajakautensa aikana Labour muutti sääntöjään siten että ammattiliitot menettivät vuosina 1981–1993 johtajavaalissa nauttimansa 40 %:n äänivallan puoluekokouksissa ja se korvattiin ääni-per-jäsen-periaatteella.

11. toukokuuta 1994 Smith piti puheen Park Lane Hotellissa noin viidellesadalle kuulijalle. Seuraavana aamuna 8:05 hän sai sydänkohtauksen ja hänet julistettiin kuolleeksi sairaalassa 12. toukokuuta 1994 kello 9:15. Smithiä seurasi Labourin johdossa varajohtaja Margaret Beckett ja vaalin jälkeen Tony Blair.

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.