John Randolph (näyttelijä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Randolph (1. kesäkuuta 191524. helmikuuta 2004)[1] oli amerikkalainen elokuva-, televisio- ja teatterinäyttelijä.

Aiempi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Randolphin syntymänimi oli Emanuel Hirsch Cohen. Hän syntyi New York Cityssä, ja hänen vanhempansa olivat juutalaiset vakuutusasiamies Dorothy (o.s. Shore) ja hatuntekijä Louis Cohen.[1][2] Randolphin isäpuoli oli nimeltään Joseph Lippman. 1930-luvulla Randolph oli aktiivinen niin politiikassa kuin näyttelemisessäkin. Hän teki Broadway-debyyttinsä vuonna 1938 näytelmässä Coriolanus. Toisen maailmansodan sytyttyä Randolph liittyi Yhdysvaltain ilmavoimiin.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Randolph oli mukana sellaisissa New Yorkin alkuperäisesityksissä, kuin The Sound of Musicissa (Von Trappin hovimestari Franzina), Paint Your Wagonissa ja The Visitissä.

Vuonna 1987 Randolph voitti Tony-palkinnon esiintymisestään Neil Simonina Broadway Boundissa. Randolphin viimeinen Broadway-esiintyminen oli vuonna 1991 näytelmässä Prelude to a Kiss.

Randolph esiintyi vuonna 1993 elokuvassa A Foreign Field, jossa hän esitti toisen maailmansodan veteraania. Yksi hänen viimeisistä elokuvarooleistaan oli Tom Hanksin isoisänä vuonna 1998 elokuvassa Sinulle on postia. Hän esitti myös Jack Nicholsonin näyttelemän Charlie Partanan isää elokuvassa Prizzin kunnia ja Clark W. Griswold vanhempaa elokuvassa Joulupuu on kärvennetty Chevy Chasen kanssa.

Koska Randolph oli esiintynyt monesti televisiossa ja elokuvissa – lukuun ottaen hänen roolinsa Donna Pescowin isäpuolena televisiosarja Angiessa – hänen kasvonsa olivat tunnetut. Hänet pysäytettiin usein kadulla ja häneltä kysyttiin, tunsivatko ihmiset hänet. Hän vastasi usein ”Yes, I've been in your living room many times”. (Kyllä, olen ollut usein teidän olohuoneessanne.)[3]

Randolph esiintyi televisiosarja Roseannessa nimikkonäyttelijän isänä mutta jätti sarjan ja esiintyi lopulta vain ensimmäisen ja toisen tuotantokauden jaksoissa. Hän esiintyi George Costanzan isänä Frank Costanzana tilannekomediasarja Seinfeldin aikaisessa jaksossa ”The Handicap Spot”, mutta hänet korvattiin myöhemmin Jerry Stillerillä. Vuonna 1995 kohtaukset, joissa Randolph esiintyi, kuvattiin uudestaan korvaten Randolph Stillerillä.

24. helmikuuta 2004 Randolph kuoli 88 vuoden iässä luonnollisen kuoleman. Hänen jäännöksensä tuhkattiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]