John Podesta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Podesta
Presidentin neuvonantaja
Presidentti Barack Obama
Edeltäjä Pete Rouse
Seuraaja Kellyanne Conway (2017)
Valkoisen talon kansliapäällikkö
Presidentti Bill Clinton
Edeltäjä Erskine Bowles
Seuraaja Andrew Card
Henkilötiedot
Syntynyt8. tammikuuta 1949 (ikä 75)
Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Puoliso Mary Podesta (vih. 1978)
Lapset 3
Tiedot
Puolue demokraatit
Uskonto roomalaiskatolisuus[1]

John David Podesta (s. 8. tammikuuta 1949 Chicago, Illinois, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen demokraattisen puolueen virkailija. Hän oli Bill Clintonin Valkoisen talon kansliapäällikkö 1998–2001 ja Barack Obaman neuvonantaja 2014–2015. Hän oli Hillary Clintonin kampanjapäällikkö vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Podesta opiskeli oikeustiedettä Lane Technical Collegessa Chicagossa ja Knox Collegessa Galesburgissa. Hän oli vapaaehtoisena Eugene McCarthyn presidentinvaalikampanjassa. Vuonna 1972 hän oli mukana George McGovernin kampanjassa. Podesta väitteli vuonna 1976 oikeustieteen tohtoriksi Georgetownin yliopistosta, jossa hän on opettanut vierailevana professorina.

Hän perusti veljensä Tonyn kanssa 1988 poliitikkojen lobbausta tekevän Podesta Associates -yrityksen, nykyisin Podesta Group. Podesta oli perustamassa Center for American Progress -ajatushautomoa 2003 ja toimi sen johdossa vuoteen 2011 asti.

Podesta on tunnettu salaisten UFO-tapausten dokumenttien julkaisun vaatija.[2]

Sähköpostivuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7. lokakuuta 2016 WikiLeaks alkoi julkaista Podestan Gmail-tililtä saatuja sähköpostiviestejä.[3]

Podestan sähköposteja tutkittiin muun muassa Reddit- ja 4chan-palstoilla, joilla syntyi Pizzagate-nimellä tunnettu salaliittoteoria. Podestan sähköposteissa nähtiin käytetyn jonkinlaista koodikieltä, joka yhdistettiin pedofiilien käyttämiin termeihin. Sähköposteista ilmeni myös Podestan yhteys James Alefantisiin, joka omistaa Comet Ping Pong -pizzerian Washingtonissa ja jolla on yhteyksiä demokraattivaikuttajiin. Alefantis oli myös ottanut valokuvan Barack Obamasta pelaamassa pingistä ja postannut sen Instagram-tililleen (kuva oli tosin otettu Valkoisessa talossa).[4]

Kohun keskelle joutui myös Podestan taidemaku ja performanssitaiteilija Marina Abramović, joka oli kutsunut töitään keräilevän Tony Podestan ja veljensä Spirit Cooking -lounaalle luokseen. Internetistä löytyneessä videossa Abramović maalaa sian verellä vuoden 1997 Spirit Cooking -performanssissaan, mikä herätti syytöksiä satanistisesta rituaalista.[5][6]

Kauaskantoisimmissa teorioissa John ja Tony Podesta on yhdistetty Madeleine McCannin kidnappaukseen Portugalissa vuonna 2007. Perusteena olivat Britannian poliisin laatimat tietokoneella luodut kuvat kaappaajista, jotka muistuttivat Podestoja. Väite Podestan veljesten olosta Portugalissa kyseiseen aikaan perustui yksittäisen käyttäjän postaukseen netissä.[4]

Pizzeriasta tuli salaliittoteoriassa Washingtonin demokraattieliitin lapsiseksiringin ja okkultismin keskus.[7] Niinpä 4. joulukuuta 2016 Edgar M. Welch tunkeutui kahden aseen kanssa Comet-pizzeriaan vaatimaan ”lapsiseksiorjien vapauttamista”. Hänet tuomittiin myöhemmin neljän vuoden vankeuteen.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sarah Pulliam Bailey: John Podesta, Son of the Church First Things. Viitattu 1.5.2020.
  2. Speigel, Lee: John Podesta: I've Convinced Hillary Clinton To Declassify UFO Files Huffington Post. 3.3.2016. (englanniksi)
  3. Stein, Jeff: What 20,000 pages of hacked WikiLeaks emails teach us about Hillary Clinton Vox. 20.10.2016. (englanniksi)
  4. a b Dissecting the #PizzaGate Conspiracy Theories The New York Times. 10.12.2016. (englanniksi)
  5. Russeth, Andrew: Marina Abramovic on Right-Wing Attacks: ‘It’s Absolutely Outrageous and Ridiculous’ ARTnews. 4.11.2016. (englanniksi)
  6. Lee, Benjamin: Marina Abramović mention in Podesta emails sparks accusations of satanism The Guardian. 4.11.2016. (englanniksi)
  7. Yuhas, Alan: 'Pizzagate' gunman pleads guilty as conspiracy theorist apologizes over case The Guardian. 25.3.2017. (englanniksi)
  8. Haag, Matthew & Salam, Maya: Gunman in ‘Pizzagate’ Shooting Is Sentenced to 4 Years in Prison The New York Times. 22.6.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]