John Kimmel

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John J. Kimmel
John kimmel.jpg
Kuva: Victor-yhtiön luettelo
Syntynyt 1885
Kotoisin New York, Yhdysvallat
Kuollut 1942
Tyylilajit vaudeville
Ammatit muusikko, ravintoloitsija
Soittimet harmonikka (melodeon), kornetti, saksofoni, ksylofoni
Levy-yhtiöt Zonophone, Edison, Indestructible Record, Victor
MusicBrainz

John J. Kimmel (myös John J. Kimmble, 1866 Brooklyn, New York, Yhdysvallat1942) oli yhdysvaltalainen harmonikansoittaja, joka teki ensimmäiset kaupalliset yhdysvaltalaiset harmonikkalevytykset 1900-luvun alussa.

Kimmel syntyi saksalaislähtöiseen perheeseen Brooklynissa. Hän oli syntyperästään huolimatta taitava esittämään irlantilaisia tansseja, ja hän sai ystäviltään lisänimen The Irish Dutchman.[1]

Kimmel teki ensimmäiset kaupalliset harmonikkalevytykset Yhdysvalloissa, aloittaen levytysuransa Zonophone-yhtiölle 1904. Hänen vakituisena säestäjänään toimi pianisti Joe Linder. Kimmel tunnettiin vaudeville-näyttämöillä siitä, että hän kykeni soittamaan kornettia, saksofonia, ksylofonia ja lopulta huipensi esityksensä harmonikkasooloihin. Hän toimi myös ravintoloitsijana, mutta hänen viimeinen saluunansa The Accordion jouduttiin lopettamaan kieltolain myötä.[1]

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimmel teki useita harmonikkalevytyksiä 1900-luvun alussa, erityisesti Edison-, Indestructible Record[2] ja Victor[3] -levymerkeille.

  • American cake walk (Edison 9341, 1906), varhaisimpia säilyneitä levytyksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Henry Doktorski: CD Review: Real Ragtime The Free-Reed Review. 2001. Viitattu 13. huhtikuuta 2008. (englanniksi)
  2. Lars Ek: 24 unique recordings in the music archive frosinisociety.org. 19. maaliskuuta 2007. Frosini Society. Viitattu 13. huhtikuuta 2008. (englanniksi)
  3. John Kimmel (instrumentalist : accordion) victor.library.ucsb.edu. 2010. Regents of the University of California. Viitattu 9.9.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimmelin levyttämä American cake walk vuodelta 1906 mp3-muodossa