John Kimmel

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John J. Kimmel
Kuva: Victor-yhtiön luettelo
Kuva: Victor-yhtiön luettelo
Henkilötiedot
Syntynyt 1885
Kuollut 1942
Ammatti muusikko, ravintoloitsija
Muusikko
Tyylilajit vaudeville
Soittimet harmonikka (melodeon), kornetti, saksofoni, ksylofoni
Levy-yhtiöt Zonophone, Edison, Indestructible Record, Victor
Aiheesta muualla
MusicBrainz

John J. Kimmel (myös John J. Kimmble, 1866 Brooklyn, New York, Yhdysvallat1942) oli yhdysvaltalainen harmonikansoittaja, joka teki ensimmäiset kaupalliset yhdysvaltalaiset harmonikkalevytykset 1900-luvun alussa.

Kimmel syntyi saksalaislähtöiseen perheeseen Brooklynissa. Hän oli syntyperästään huolimatta taitava esittämään irlantilaisia tansseja, ja hän sai ystäviltään lisänimen The Irish Dutchman.[1]

Kimmel teki ensimmäiset kaupalliset harmonikkalevytykset Yhdysvalloissa, aloittaen levytysuransa Zonophone-yhtiölle 1904. Hänen vakituisena säestäjänään toimi pianisti Joe Linder. Kimmel tunnettiin vaudeville-näyttämöillä siitä, että hän kykeni soittamaan kornettia, saksofonia, ksylofonia ja lopulta huipensi esityksensä harmonikkasooloihin. Hän toimi myös ravintoloitsijana, mutta hänen viimeinen saluunansa The Accordion jouduttiin lopettamaan kieltolain myötä.[1]

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimmel teki useita harmonikkalevytyksiä 1900-luvun alussa, erityisesti Edison-, Indestructible Record[2] ja Victor[3] -levymerkeille.

  • American cake walk (Edison 9341, 1906), varhaisimpia säilyneitä levytyksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Henry Doktorski: CD Review: Real Ragtime The Free-Reed Review. 2001. Viitattu 13. huhtikuuta 2008. (englanniksi)
  2. Lars Ek: 24 unique recordings in the music archive frosinisociety.org. 19. maaliskuuta 2007. Frosini Society. Viitattu 13. huhtikuuta 2008. (englanniksi)
  3. John Kimmel (instrumentalist : accordion) victor.library.ucsb.edu. 2010. Regents of the University of California. Viitattu 9.9.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimmelin levyttämä American cake walk vuodelta 1906 mp3-muodossa