John Jacob Astor IV

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
John Jacob Astor IV ja Madeleine Astor

John Jacob Astor IV (13. heinäkuuta 186415. huhtikuuta 1912) oli yhdysvaltalainen liikemies, joka kuoli Titanicilla. Hän oli vanhaa amerikkalaista suurliikemiessukua. Suvun rahallinen menestys alkoi 1700-luvun lopulla, kun John Jacob Astor I rikastui huomattavasti tontti- ja turkiskaupoilla. John Jacob Astor I testamenttasi muun muassa 400 000 dollaria Astor-kirjaston perustamiseen, joka on nyt osana New Yorkin kaupunginkirjastoa. John Jacob Astor IV oli kaksi kertaa naimisissa ja ensimmäisestä avioliitostaan hänellä oli poika Vincent. Vuonna 1912 hän meni 47-vuotiaana toisen kerran naimisiin vasta 19-vuotiaan Madeleine Forcen kanssa. Astorin omaisuus oli huipussaan noin 72–100 miljoonaa dollaria.

Astor ja hänen vaimonsa lähtivät häämatkalleen RMS Titanicille. Koska Madeleine oli viidennellä kuulla raskaana, Astor kysyi Titanicin upotessa perämies Lightollerilta, saisiko hän myös nousta pelastusveneeseen, mutta vastaus kuului: ”Ei, sir. Vain naisia ja lapsia.” Astor alistui kohtaloonsa ja auttoi muiden herrasmiesten tavoin (Benjamin Guggenheim, Isidor Straus, George Widener, Arthur Larned Ryerson, Howard Brown Case, Washington Augustus Roebling II, Thornton Davidson) naisia veneisiin ja jäi itse syrjään.

John Jacob Astorin ruumis löydettiin merestä 22. huhtikuuta 1912 pahoin ruhjoutuneena. Hänen uskotaan jääneen Titanicin kaatuneen savupiipun tai hiilikattilan alle. Eversti Astorin ruumis ei ollut kuitenkaan murskaantunut, vaan hänen naamansa oli turvonnut ja leuka vammautunut.[1]

Vuonna 1997 valmistuneessa, James Cameronin ohjaamassa elokuvassa Titanic John Jacob Astoria näytteli Eric Braeden, mutta elokuvassa eversti Astor hukkuu laivan mukana, kun 1. luokan porraskäytävän lasikatto hajoaa ja alkaa vuotaa.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta John Jacob Astor IV.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.