John Jacob Astor IV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Jacob Astor IV
John Jacob Astor IV ja Madeleine Astor.
John Jacob Astor IV ja Madeleine Astor.
Henkilötiedot
Syntynyt13. heinäkuuta 1864
Rhinebeck, New York
Kuollut15. huhtikuuta 1912 (47 vuotta)
RMS Titanic
Ammatti liikemies
Puoliso Madeleine Astor
Lapset Vincent Astor
Ava Alice Muriel Astor
John Jacob Astor VI
Vanhemmat William Backhouse Astor, Jr.
Caroline Webster Schermerhorn Astor
Muut tiedot
Lempinimet Jack Asslähde?
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

John Jacob Astor IV (13. heinäkuuta 186415. huhtikuuta 1912) oli yhdysvaltalainen liikemies, joka kuoli RMS Titanicilla. Hän oli vanhaa amerikkalaista Astorin suurliikemiessukua. Suvun rahallinen menestys alkoi 1700-luvun lopulla, kun John Jacob Astor I rikastui huomattavasti tontti- ja turkiskaupoilla. John Jacob Astor I testamenttasi muun muassa 400 000 dollaria Astor-kirjaston perustamiseen, joka on nyt osana New Yorkin kaupunginkirjastoa. John Jacob Astor IV oli kaksi kertaa naimisissa. Ava Lowle Willingin kanssa solmitusta avioliitosta hänellä oli poika Vincent ja tytär Ava. Vuonna 1912 hän meni 47-vuotiaana toisen kerran naimisiin vasta 19-vuotiaan Madeleine Forcen kanssa. Astorin omaisuus oli hänen kuollessaan noin 86–87 miljoonaa dollaria (nykyrahassa jopa 2,2 miljardia dollaria).

Astor ja hänen vaimonsa lähtivät häämatkalleen RMS Titanicille. Koska Madeleine oli viidennellä kuulla raskaana, Astor kysyi Titanicin upotessa perämies Lightollerilta, saisiko hän myös nousta pelastusveneeseen, mutta vastaus kuului: ”Ei, sir. Vain naisia ja lapsia.” Astor alistui kohtaloonsa ja auttoi muiden herrasmiesten tavoin (Benjamin Guggenheim, Isidor Straus, George Widener, Arthur Larned Ryerson, Howard Brown Case, Washington Augustus Roebling II, Thornton Davidson) naisia veneisiin ja jäi itse syrjään.

John Jacob Astorin ruumis löydettiin merestä 22. huhtikuuta 1912 pahoin ruhjoutuneena. Hänen uskotaan jääneen Titanicin kaatuneen savupiipun tai hiilikattilan alle. Astorin ruumis ei ollut kuitenkaan murskaantunut, vaan hänen kasvonsa olivat turvonneet ja leuka vammautunut.[1]

Vuonna 1997 valmistuneessa, James Cameronin ohjaamassa elokuvassa Titanic John Jacob Astoria näytteli Eric Braeden, mutta elokuvassa Astor hukkuu laivan mukana, kun 1. luokan pääportaikon lasikupoli särkyy aluksen upotessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.