John Hunter (Uusi Etelä-Wales)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Hunter

John Hunter (29. elokuuta 173713. maaliskuuta 1821) oli Royal Navyn upseeri ja kolonisaation hallintoviranomainen, joka toimi Arthur Phillipin seuraajana Australian Uuden Etelä-Walesin kuvernöörinä 1795–1800. Hän oli järjestyksessä toinen Uuden Etelä-Walesin kuvernööreistä.

Hunter syntyi Leithissä, Skotlannissa 1737. Hänen isänsä William Hunter oli kauppalaivan kapteeni. Hänen äitinsä oli J. Drummondin tytär. Ollessaan poika, Hunter lähetettiin Lynniin elämään enonsa kanssa. Siellä, kuten myös Edinburghissa, hän sai oman aikansa klassisen koulutuksen. Hunter lähetettiin Edinburghin yliopistoon, josta hän lähti lyhyen ajan kuluttua ryhtyäkseen kapteenin palvelijaksi laivastossa. Hunter ylennettiin luutnantiksi 1780. Ensimmäisen laivaston valmistelujen aikaan Hunterista tehtiin HMS Siriuksen kakkosmies. Aluksen kapteeni oli uudesta siirtomaasta, Uudesta Etelä-Walesista, vastuussa oleva Arthur Phillip.

Hunter johti Parramatta Riverin tutkimusretkeä vuoden 1788 alussa. Retki oli merkittävä, sillä 5. helmikuuta 1788 tapahtunut yhteydenotto Wangal-klaaniin saattoi olla ensimmäinen yhteydenotto brittiläisten ja maan alkuperäisten asukkaiden välillä. Hunter palasi Englantiin 1792, mutta Arthur Plillipin erottua kuvernöörin tehtävistään Uudessa Etelä-Walesissa heinäkuussa 1793, haki Hunter vapautunutta asemaa itselleen. Hunter nimitettiin Uuden Etelä-Walesin uudeksi kuvernööriksi tammikuussa 1794, mutta useiden viivästysten vuoksi hän ei päässyt purjehtimaan ennen helmikuuta 1795. Hunter matkusti HMS Reliancella ja saapui Sydneyyn 7. syyskuuta 1795.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. J. J. Auchmuty: Hunter, John (1737–1821) Australian Dictionary of Biography, Volume 1. 1966 / 2006. Viitattu 14.6.2023.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:John Hunter (New South Wales)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.