John Hawkwood

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uccellon maalaus palkkasoturikomentaja Sir John Hawkwoodista

John Hawkwood (1320, Essex1394, Firenze) oli englantilainen palkkasoturi Italiassa. Italialaiset, Macchiavelli mukaan lukien, käyttivät hänestä nimeä "Giovanni Acuto" (Innokas tai intomielinen). "Acuto" on sanan "Hawkwood" italiankielinen ääntämys.

Hawkwood palveli aluksi paavia ja sittemmin erinäisiä Italian kaupunkivaltioita. Hawkwoodista liikkuvien tarinoiden mukaan hän oli aluksi räätäli, josta sittemmin tuli sotilas.

Sotilasuransa aluksi Hawkwood palveli Englannin armeijassa satavuotisessa sodassa ja Edvard III:n alaisuudessa. Perimätietojen mukaan ”Mustana Prinssinä” tunnettu Woodstockin Edward, Walesin prinssi, nimitti hänet ritariksi. Toiset väittävät Hawkwoodin yksinkertaisesti ottaneen itselleen aatelisarvon joukkojensa suostumuksella. Hänen palveluksensa Englannin hyväksi päättyi vuoden 1360 rauhaan.

Palkkasoturin uransa Hawkwood aloitti Ranskassa. Vuoteen 1363 mennessä hän oli noussut "Valkoisen komppanian" päälliköksi, ja hän osallistui Milanoa vastaan käytyyn sotaan. Sittemmin Hawkwood jäi Italiaan.

Erinäisten Italiassa käytyjen sotien päätteeksi Hawkwood oli noussut Firenzen armeijan ylipäälliköksi vuonna 1390 Milanoa vastaan käydyssä sodassa.

Hawkwoodin armeija valloitti Lombardian ja päätyi kymmenen mailin päähän Milanosta ennen vetäytymistään. Myöhemmin hänen komennossaan olevat joukot puolustivat Firenzeä ja löivät Milanon joukot Jacopo dal Vermessä. Tämän jälkeen Milano pyysi rauhaa. Aikalaisten käsityksen mukaan Hawkwood oli Firenzen pelastaja.

Hawkwoodille tarjottiin Firenzen puolesta eläke, ja hän vietti viimeiset vuotensa Firenzen lähistöllä olevassa villassa. Hän kuoli Firenzessä vuonna 1394, ja hänelle järjestettiin valtiolliset hautajaiset Firenzen tuomiokirkossa. Hawkwoodin kuoleman jälkeen Englannin kuningas Rikhard II pyysi Hawkwoodin jäännöksiä palautettavaksi Englantiin. Hawkwoodin poika palasi samalla Englantiin ja muutti Essexin kreivikuntaan.

Hawkwoodin kunniaksi Firenzeen oli tarkoitus pystyttää pronssipatsas. Hanke arvioitiin kuitenkin liian kalliiksi ja perspektiiviä intohimoisesti kehitellyt Paolo Uccello kutsuttiin maalaamaan Hawkwoodia esittävä maalaus, jossa Hawkwood on kuvattu pronssipatsaan tavoin.