Johannes Bugenhagen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johannes Bugenhagen, Lucas Cranach vanhemman maalaus vuodelta 1537.

Johannes Bugenhagen (24. kesäkuuta 1485 Wollin, Taka-Pommeri20. huhtikuuta 1558 Wittenberg) oli saksalainen pappi, uskonpuhdistaja ja Martti Lutherin sielunhoitaja ja läheinen ystävä. Bugenhagen toi uskonpuhdistuksen Pohjois-Saksaan ja Tanskaan. [1] Hän organisoi taitavasti kirkon hallinnon ja loi kyseisille alueille kestävän kirkkojärjestyksen. Lutherilta hän sai lempinimen tohtori Pommeri (saks. Doktor Pomeranus).

Bugenhagen opiskeli humanistia aineita Greifswaldin yliopistossa, mutta ei kuitenkaan suorittanut akateemista tutkintoa. Pappisvihkimyksen jälkeen hän toimi saarnaajana, opettajana ja luennoitsijana eri puolilla Pommeria, muun muassa latinanopettajana Treptow an der Regassa (nykyinen Trzebiatów).

Aluksi Bugenhagen suhtautui hyvin kielteisesti Lutherin teologisiin pyrkimyksiin. Tutustuttuaan tarkemmin Lutherin kirjoituksiin hänestä kuitenkin tuli tämän vankkumaton tukija, ja hän muutti Lutherin lähelle Wittenbergiin. Myöhemmin elämänsä aikana Bugenhagen toimi muun muassa Wittenbergin seurakunnan pastorina ja luennoi kaupungin yliopistossa.

Bugenhagen vihki Lutherin avioon Katharina von Boran kanssa, kastoi heidän lapsensa ja saarnasi Lutherin hautajaisissa. Hän myös huolehti Lutherin perheestä tämän kuoleman jälkeen.

Johannes Bugenhagen on haudattu Wittenbergin kaupunginkirkkoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johannes Bugenhagen Nordisk familjebok 4. 1905 (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Johannes Bugenhagen.