Vyborgskaja tselljuloza

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Johanneksen paperitehdas)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OAO Vyborgskaja tselljuloza (ven. ОАО "Выборгская целлюлоза") on Johanneksessa Viipurin eteläpuolella sijaitseva paperi- ja sellutehdas, aiemmalta nimeltään Viipurin paperi- ja sellutedas (Vyborgski tselljulozno-bumažnyi kombinat).

Vyborgskaja tselljuloza on Johanneksen kunnan tärkein työnantaja, joka suoraan työllistää noin 28 % työikäisestä väestöstä.

Johanneksen sellutehdas perustettiin Suomessa vuonna 1928 sulfiittisellutehtaana. Paperintuotanto alkoi yhdellä koneella vuonna 1936, jolloin tehdas oli Hackmanin omistuksessa. Johanneksen tehdas vaurioitui talvisodassa, ja se myytiin 1942 Wärtsilä-Selluloosa Oy:lle, joka kuitenkin joutui luopumaan tehtaasta Suomen alueluovutusten yhteydessä. Sellutehtaan kapasiteetti luovutushetkellä oli noin 30 000 t/v.

Neuvostoliiton romahdettua tehdasta ryhdyttiin yksityistämään. Tehtaan omistussuhteisiin liittyi erimielisyyksiä 1990-luvun lopulla, kun sen otti haltuunsa Olhavan alumiinisulaton hallitsema Isoon-Britanniaan rekisteröity yritys. Työntekijät rekisteröivät toisen yrityksen ja ylläpitivät tehdasta sen lukuun. Yhtiön omistaa kokonaan OAO Sjasski tselljulozno-bumažnyi kombinat.lähde?

Tehtaalla valmistetaan nykyisin selluloosaa sekä hienopaperia kapealla Voithin toimittamalla paperikoneella, joka on valmistettu vuonna 1995.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]