Joensuu Areena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joensuu Areena
Joensuu-areena.logo.svg
Joensuu Areena 2020.jpg
Rakennuksen tiedot
Sijainti Mehtimäki, Joensuu
Koordinaatit 62°36′06″N, 29°44′32″E
Avattu 2004
Remontoitu 2011 - lattiapinnat
Omistaja Joensuun kaupunki
Hoitaja liikuntapalvelut
Arkkitehti PRO-ARK Oy, Marjatta Hara-Pietilä
Käyttäjät

Salibandy:
Josba
Pesäpallo:
Joensuun maila
Yleisurheilu:
Kataja YU

Katsojakapasiteetti

max. 2000 istumapaikkaa - max. kapasiteetti 7000 hlö (konsertit)

Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Joensuu Areena on suuri monitoimihalli ja suurtapahtumien keskus Joensuussa. Se on rakennettu ensisijaisesti urheilijoiden käyttöön. Areenan varustetaso, akustiikka ja valaisutehot sopivat myös suurkokousten, messujen, tapahtumien ja konserttien järjestämiseen. Joensuu Areena on Mehtimäen urheilualueen suurin rakennus ja sijaitsee aivan Joensuun keskustan tuntumassa.

Areenassa on yleisurheilukenttä, tekonurmi jalkapalloilulle ja pesäpalloilulle, lentopallon, salibandyn kentät, kiipeilyseinä. Areenan keskiosa on jaettavissa kolmeen osaan, joihin kaikkiin on oma sisäänkäynti.

Areena valmistui helmikuussa 2004. Se oli valmistuessaan Suomen suurin puurakennus. Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen vihki sen virallisesti käyttöön 17. maaliskuuta 2004.

Perustiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Areena talviasussa.
  • kokonaispinta-ala 14 600 neliömetriä
  • kenttätilan pinta-ala 10 600 neliömetriä
  • vapaa korkeus 24 metriä
  • kiinteitä katsomopaikkoja areenassa on n. 850, siirrettävillä katsomoilla istumapaikkoja yhteensä 2 000. Maksimikapasiteetti tapahtumissa 7 000 hlö.
  • rakennuttaja Joensuun kaupunki, arkkitehtisuunnittelu PRO-ARK Oy, arkkitehti Marjatta Hara-Pietilä, rakennuttajatehtävät CMC, urakoitsija YIT

Suuria tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Areena on suosittu suurtapahtumien pitopaikka.
Areenan julkisivua talviauringossa.

Areena on suurten messujen ja tapahtumien paikka. Siellä on pidetty muun muassa erilaisia messuja, joista suurimmat Karjalan Messut 2004, ja suuria yleisötilaisuuksia, esimerkiksi evankeliumijuhlat 2006 ja Suomen Keskustan puoluekokous 2008. Myös SDP, Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat pitäneet puoluekokouksensa Areenassa. [1]

Areena on Joensuun Katajan (koripallo) ja Josban (salibandy) kotihalli. Joensuun Maila (pesäpallo) ja Jippo (jalkapallo) pelaavat siellä talvisarjojen pelit, Jippo myös kevään ja syksyn sarjapelejä. Joensuun Areenalla harjoittelee myös Joensuun Thai Boxing Club. Areenan toistaiseksi suurin tapahtuma oli Taitaja-tapahtuma, joka toi Joensuuhun kymmeniätuhansia katsojia helmi-maaliskuussa 2007. Toukokuussa 2007 Areenassa esiintyi Deep Purple, jolloin yleisöä oli yhtä aikaa 6 000 henkeä.

Rakennuspalkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joensuu Areena on saanut useita rakennusalan valtakunnallisia palkintoja:

  • Vuoden liikuntapaikka 2004
  • Vuoden 2004 RIL-palkinto (ent. Vuoden Rakennusinsinöörityö)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matti Siippainen: Arkisto avautuu: Areena oli ensin Miilu. Suurhallin rakentamista lykättiin moneen kertaan. Karjalainen, 22.2.2021, s. A8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]